Nikdo nenaučil mladé lidi jak se správně učit, varuje zakladatel Školy paměti

Jakub Pok

Mozek se musí trénovat

„Člověk může být i v důchodu v perfektní kondici, klíčová věc pro dobrou paměť je fyzická činnost a paměť používat, stále se něco učit. Stres je největší zabiják dokonalé paměti,“ uvedl v pořadu Nový den televize CNN Prima NEWS zakladatel Školy paměti Jakub Pok. Podle něj nikdo nenaučil mladé, jak se správně učit, technologie brzdí lidskou paměť a odvádí od koncentrace, která je nedílnou součástí dobré paměti.

Podle Jakuba Poka lidem dělá největší problém zapamatovat si jména a obličeje, pak jsou čísla nebo cizí slovíčka. „Je velmi zajímavé, že až 98 procent jmen, které slyšíme, zapomeneme v prvních pěti vteřinách. Ty tři oblasti mají jedno společné, a to fakt, že jsou abstraktní pro naši paměť a špatně se nám tam ukládají,“ vysvětlil zakladatel Školy paměti.

Jedna z chyb, které lidi dělají, podle něj je, že například jména ani neposlouchají. „Od začátku jsme přesvědčeni o tom, že si je do paměti neuložíme. Kdybychom se na ně možná zadívali a pokusili se najít nějaký specifický rys v obličeji, šlo by to snáz,“ navrhl Pok v pořadu Nový den. Na čísla podle něj lidé moc technik nemají, ale funguje například takzvaný Master system, díky kterému si lidé zapamatují až 39místné číslo do pěti minut.

Podle Poka si čísla ale lze zapamatovat například i pomocí podoby nějakému symbolu. „Jednička vypadá trošku jako svíčka, dvojka jako labuť, nula jako vajíčko… Pro základních devět čísel máme nějaké symboly, a pak si z toho uděláme krátký příběh,“ popsal a v Novém dni představil, jak takový příběh může vypadat.

Mentální obraz se podle Poka ale dělá pouze na počátku tréninku paměti, mentální obrázky po chvíli odejdou pryč a zůstávají už jen čísla. „Abychom v paměti u každého kódu museli mít příběh by bylo příliš náročné,“ podotkl zakladatel Školy paměti.

Číselnou paměťovou techniku podle něj lidé pochopí za patnáct minut. „Dokonalejší Master system je otázkou třeba čtyř hodin a potom je nutné třeba týden techniku trénovat,“ vysvětlil Pok s tím, že lidé si pak pamatují nejen třeba pin, ale i paragraf, SPZ nebo číslo občanského průkazu. Zásadní je pak pravidelné používání naučené techniky v praxi.

Neukládejme si vše do telefonu

Lidé však stále častěji spoléhají na moderní technologie místo trénování paměti, diáře nahradil mobil a chytrá upozornění. Podle Poka jsou technologie perfektní věc, ale na druhou stranu trošku brzdí paměť a lidi odvádí od koncentrace, která je nedílnou součástí dobré paměti. „Vyzkoušel bych si nějaké věci prostě neukládat do telefonu. Mám nákupní seznam, tak si ho uložím do paměti, mám krátkou prezentaci, zkusím to bez pomocného materiálu, mám pár termínů, tak si je zkusím nezadat do telefonu,“ popsal klíč k trénování paměti.

Zásadní je ale i fyzická a psychická kondice. „Molekulární biolog Medina hovoří o tom, že čtyřikrát nebo pětkrát týdně by se člověk měl půl hodiny hýbat. Okysličování mozku je naprosto zásadní, profesor tvrdí, že i pro předcházení Alzheimerovy choroby a tak dále. Takže na jedné straně je klíčová fyzická činnost a potom paměť používat, učit se stále něco. Stres je největší zabiják dokonalé paměti,“ podotkl Pok s tím, že výborná věc je i čtení.

V perfektní paměťové kondici i v důchodu

Zároveň si myslí, že paměť věkem neupadá a člověk může být ve skvělé kondici i v důchodu. „Možná trošku zpomalíme. Srovnáváme někoho, kdo se intenzivně učil na vysoké škole, pak měl nějakou práci, a pak už se tak intenzivně neučí, paměť je vlastně tak trošku náhle ladem. A když se v padesáti nebo šedesáti začne zase trošku učit, pořád si něco dávat do paměti, tak si myslím, že může být i v perfektní kondici,“ uvedl a zdůraznil, že nejstarší účastnice jeho kurzu byla 92letá Miluška, která se chtěla naučit techniky na Španělštinu, na učení slovíček.

Podle Poka je v současnosti největší problém, že nikdo nenaučil mladé lidi, jak se správně učit, což jim chybí. Proto založil Školu paměti. „Vyzkoušel jsem si paměťové techniky, když jsem byl student na právnické fakultě a připadalo mi to tak perfektní, že to bylo rychlé a dokonalé, že jsem si říkal, že to musím lidem předat na kurzech. A když vidím jejich výsledky, třeba jazykové, tak mě to motivuje dál pokračovat,“ vysvětlil Jakub Pok.

Tagy:
důchod paměť pohyb telefon technologie technika CNN Prima NEWS Nový den mladí Jakub Pok Škola paměti starobní důchod Sega Master System