Zemřel významný pediatr a primář Erich Novák. Byl naším vzorem, smutní kolegové

Po dlouhé nemoci zemřel 27. srpna ve věku 87 let dlouholetý primář mladoboleslavské nemocnice a významný český pediatr Erich Novák. Jeho rodina to oznámila tento pátek. Podle jeho nástupkyně Aleny Štolcové to byl člověk s pevným charakterem, který se pro mnohé stal vzorem.

Poslední rozloučení se známým českým lékařem se konalo v neděli 5. září v kostele sv. Havla v Mladé Boleslavi.

„Za svou profesní kariéru vyškolil řadu praktických pediatrů, kteří obsadili 22 pracovišť v okrese Mladá Boleslav a nespočet dalších, kteří pracují či pracovali na dětských klinikách nebo dalších pracovištích pediatrické péče,“ napsala v posledním rozloučení primářka Štolcová na webových stránkách nemocnice.

Erich Novák se narodil 29. dubna roku 1934 v Praze v rodině kuchaře a prodavačky. „Jeho otec se zabýval stanovením norem pro společné stravování. Sepsal knihu Normy teplých jídel. Odtud pocházel zájem našeho pana primáře o dietologii. Dětskou stravu podroboval přísné kontrole a považoval ji za součást komplexní terapie,“ uvedla Štolcová.

Ve volbě jeho povolání ho ovlivnilo také sdružení mládeže v evangelickém sboru v Praze-Nuslích, ve kterém působil. Po studiích na gymnáziu absolvoval Novák Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Praze.

Štolcová: Měl krásné manželství

V roce 1956 se oženil s dcerou evangelického faráře Martou Růžičkovou. Měli spolu čtyři děti, sedm vnoučat a šest pravnoučat. „Měl krásné manželství a jeho žena se o něj obětavě starala až do konce života,“ popsala primářka.

Na dětském oddělení mladoboleslavské nemocnice začal působit od roku 1958 a o osm let později se stal primářem. Na tomto postu působil dlouhých 36 let. V roce 1973 byl jmenován také okresním odborníkem v oboru pediatrie. Za svou profesní činnost byl odměněn v roce 2002 čestným členstvím a v roce 2012 medailí České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně. „Vážili jsme si ho a měli jsme ho rádi. Odchází s ním část našeho života,“ uzavřela Štolcová.

Tagy:
nemocnice Mladá Boleslav lékař úmrtí Univerzita Karlova Praha pediatr Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně Erich Novák Klaudiánova nemocnice Norma