Zemřela Rosalynn Carterová. Manželce nejdéle žijícího prezidenta USA bylo 96 let

Ve věku 96 let zemřela bývalá první dáma Spojených států Rosalynn Carterová. Smutnou zprávu zveřejnil web CNN. Manželka amerického exprezidenta Jimmyho Cartera v pátek nastoupila do hospicové péče. Před půl rokem jí byla diagnostikována demence. Jimmy Carter, který byl šéfem Bílého domu mezi roky 1977 až 1981, je stále naživu, v říjnu oslavil 99. narozeniny. Domácí hospicovou péči započal již v lednu, tedy před devíti měsíci.

„Dokud byla Rosalynn na světě, vždy jsem věděl, že mě někdo miluje a podporuje,“ řekl podle webu CNN Carter. S Rosalynn byli manželé 77 let. Bývalá první dáma zemřela v neděli odpoledne, obklopena svou rodinou. Lékaři již před šesti měsíci Carterové diagnostikovali demenci. Do hospicové péče nastoupila v pátek, tedy dva dny před svou smrtí.

„Jménem Jasona Cartera, vnuka prezidenta a první dámy Carterových, oznamujeme, že bývalá první dáma Rosalynn Carterová vstoupila do domácí hospicové péče. Spolu s prezidentem Carterem tráví čas jeden s druhým a se svou rodinou. Rodina Carterových žádá o soukromí a je i nadále vděčná za příval lásky a podpory,“ uvedla tehdy organizace Carter Center, která odkaz prezidentského páru spravuje.

Carter započal domácí hospicovou péči již v lednu letošního roku, tedy zhruba před devíti měsíci. I tato skutečnost svědčí o velké odolnosti bývalého prezidenta. Carter v říjnu oslavil již 99 narozeniny, což z něj činí nejdéle žijícího prezidenta USA. Jeho žena Rosalynn se dožila 96 let.

Rosalynn a Jimmy Carterovi se vzali v roce 1946 a mají spolu čtyři děti. Bývalá první dáma se věnovala sociálním problémům a napsala několik knih. Říká se, že během doby, kdy byl její muž v úřadu prezidenta USA, měla významný vliv na politiku Bílého domu, napsal web týdeníku Focus. Demokratický politik ze státu Georgia byl americkým prezidentem v letech 1977 až 1981, než ho nahradil republikán Ronald Reagan.

Tagy: