Děsivá realita. Žena poznala manžela na fotce z masového hrobu, měl na sobě dárek od dětí

Masové hroby u Izjumu připomínají události v Buče, hlásí Ukrajinci.

Masové pohřebiště v Izjumu

O smrti svého manžela se Oksana Sovaová dozvěděla z fotografií těla z hromadného hrobu v Izjumu, které se šířily po sociálních sítích. Na jednom ze snímků poznala modrožlutý náramek a tetování, které její manžel měl. „Jako by neskončil jen život mého manžela, ale i můj,“ sdělila.

Serhij Sova se 19. dubna ztratil v Charkovské oblasti. V ten den s manželkou Oksanou stihl mluvit dvě minuty, než se musel vrátit na frontovou linii. Od té doby se Sovaová marně snažila dovolat na jeho telefon. Stále ale věřila, že svého manžela uvidí živého.

Když pak Ukrajinci získali zpět pod kontrolu Izjum a odkryli hromadný hrob, začala se po internetu šířit fotografie rozložené ruky s modrožlutým náramkem. „Hned jsem věděla, že je to on,“ uvedla Sovaová pro deník Kyiv Independent s tím, že šlo o dárek od jejich dětí, který dostal jako talisman, když v roce 2014 odcházel na frontu. „Plakala jsem, strašně jsem křičela a nedokázala jsem to ovládnout,“ popsala Sovaová své pocity, když spatřila snímek.

Stále ale doufala, že jde o někoho jiného a že její manžel žije. Poslední naděje však pominuly, když objevila další fotografii, tentokrát s tetováním. „Bylo to, jako by neskončil jen život mého manžela, ale i můj,“ sdělila Sovaová s tím, že ztratila veškerý smysl života.

Poslední vzpomínkou, kterou si Sovaová uchovává, je prý Silvestr. Serhij tehdy sloužil v severní Černihivské oblasti, ale velitel mu povolil rychlou cestu domů za manželkou a dětmi. „Chtěli jsme jen strávit čas doma, společně s celou rodinou a nic jiného,“ líčila Sovaová.

O dva měsíce později, 24. února, zahájily ruské síly válku. Severní Černihivská oblast, kde Serhij sloužil, se okamžitě stala frontovou linií. Když v oblasti porazili ruskou armádu, byl jeho pluk převelen do severovýchodní Charkovské oblasti. V jednom ze svých posledních telefonátů Serhij prý hovořil o rostoucí intenzitě ruského ostřelování. „Můj muž neustoupil. Zůstal a plnil svou hrdinskou povinnost až do konce,“ popsala Sovaová a dodala, že patnáct let se Serhijem bylo to nejlepší v jejím životě.

Týden po nálezu Serhijova těla uspořádala rodina soukromý pohřeb v Nikopolu. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pak 24. září Serhijovi posmrtně udělil titul Hrdina Ukrajiny.

Státní služba pro mimořádné události uvedla, že v hromadném hrobu v Izjumu bylo nalezeno celkem 447 těl, z nichž velká většina patřila civilistům. Gubernátor Charkovské oblasti Oleh Syněhubov navíc sdělil, že těla vykazovala známky násilné smrti a 30 z nich neslo stopy mučení.

Tagy:
fotografie manželé masový hrob Ozbrojené síly Ruské federace Oleh Synyehubov Charkovská oblast Izjum