Jako na houpačce. Po ochlazení přijdou jarní teploty, které vystřídá déšť i bouřky

Česko čeká po chladných dnech slunečná neděle i začátek dalšího týdne. Počasí se zlomí v úterý a na většině území začne pršet. Teploty se i přes zataženou oblohu ale místy dostanou až k 16 °C. Vyplývá to z údajů na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

V neděli bude oblačno až polojasno, na severu a severovýchodě území se místy mohou vyskytovat přeháňky. V polohách nad 700 metrů budou i smíšené nebo sněhové. V noci teplota klesne na 6 až 2 °C, při malé oblačnosti a zejména v severní polovině Čech to ale může být až k bodu mrazu, píše ČHMÚ na svém webu.

Mohou se tak tvořit přízemní mrazíky. Naopak nejvyšší denní teploty vystoupají k 10 až 14 °C. Na horách ale zůstane chladno, bude kolem 1 °C. Na severu a severovýchodě republiky teploměr naměří 9 °C, na Šumavě potom 8 °C.

Jarní dny přinese také nový týden. Pondělí bude skoro jasné až polojasné, během dne může být místy přechodně oblačno. „Na severu a severovýchodě ojediněle přeháňky, většinou nad 600 metrů smíšené nebo sněhové,“ dodává ČHMÚ. Nejnižší noční teploty spadnou k 0 až –4 °C, přes den potom rtuť na teploměru ukáže 9 až 13 °C.

Teploty vystoupají až k 16 °C

Ještě v úterý bude zpočátku polojasno až skoro jasno, postupně se bude přidávat oblačnost. Místy se může vyskytovat déšť nebo přeháňky, které budou v polohách nad 1 000 metrů sněhové. Maximální denní teploty budou mezi 10 a 14 °C.

Počasí se zkazí v polovině týdne. Přestože se ve středu denní teploty udrží kolem 10 až 14 °C, bude oblačno až zataženo a místy se bude vyskytovat občasný déšť nebo přeháňky. Stejnou předpověď hlásí meteorologové i na čtvrtek. To se ale ještě oteplí, teploměry vyšplhají až k 16 °C. Bude ale oblačno až zataženo a na většině republiky s občasným deštěm nebo přeháňkami.

Deštivé počasí a sněhové srážky na horách se udrží i po zbytek týdne. Ojediněle se mohou vyskytovat i bouřky. Postupně bude ale srážek i oblačnosti ubývat. Teploty se budou pohybovat mezi 11 a 16 °C.

Tagy: