Zlatá horečka v Kašperských Horách? Některé firmy chtějí obnovit těžbu, žádají o průzkum

V Kašperských Horách by se opět mohlo těžit zlato.

Zlatá horečka

Zlatá horečka zachvátila Kašperské Hory. Drahý kov se tu těžil už ve středověku, některé firmy si tak myslí, že by se v tom dalo pokračovat i v 21. století. A tak podaly žádosti o průzkum území. Město i ochránci přírody jsou proti, zlata je prý v hornině málo a těžba by zdevastovala krajinu.

Někteří by kvůli němu byli schopni vraždit a panovníci skrze něj vypočítávali své jmění. Zlaté cihličky si lidé kupují dodnes, protože neztrácejí hodnotu. Ložiska vzácného kovu jsou mimo jiné i v Kašperských Horách. Místní ale těžbu nechtějí. „Utrpěla by příroda a byla by tady spousta lidí,“ řekl jeden z nich pro CNN Prima NEWS.

Podobného názoru je i Vladimír Folbert, který sem s vnoučaty jezdí pravidelně jako turista. I on by nerad přišel o krásy zdejší přírody.  „Máme to tady rádi, jezdíme sem často a máme pocit, že by to té oblasti mohlo ublížit,“ řekl Folbert.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Legalizace konopí pomůže státní kase, míní zástupci vlády. Opozice je proti

Proti těžbě zlata nejsou pouze místní obyvatelé, ale také vedení města a zástupci národního parku. „Není pochyb, že se tady zlato nachází, ale jsme na území, kde má prioritu ochrana životního prostředí. To je pro nás to naše zlato, ta příroda,“ sdělil starosta Kašperských Hor Jan Voldřich.

„Ministerstvo životního prostředí aktuálně registruje žádosti několika organizací. Byly podány a byla zahájena řízení,“ řekla mluvčí ministerstva Veronika Krejčí. Jedno z možných míst, kde by mohl probíhat geologický průzkum, tedy v případě, že ho ministerstvo schválí, je Amálino údolí nedaleko Kašperských Hor. Zlato se tu těžilo už ve 14. století.

Lokality spadají do chráněné krajinné oblasti, zájem o průzkum mají čtyři společnosti, včetně státního podniku DIAMO. „Úkolem DIAMO pověřila vláda ČR v roce 2017 s tím, že veřejným zájmem státu je získání přímé kontroly nad hájením vlastnických, ekonomických a environmentálních zájmů státu při osvojování ložisek strategických nerostných surovin. DIAMO o těžbu neusiluje,“ řekla mluvčí státního podniku DIAMO Hana Volfová. Kdy ministerstvo životního prostředí rozhodne o tom, zda geologické průzkumy povolí, není zatím jasné.

Tagy:
příroda zlato těžba Česko Ministerstvo životního prostředí České republiky Diamo Kašperské Hory