Zlato nejsou jen cihly. Olmr z Českých dukátů představil v Byznysu unikátní dukátové ražby

Zlatý a stříbrný desetidukát: Karel IV. (autor Jiří Harcuba)

BYZNYS (34)

Investování do zlata a dalších drahých kovů nemusí spočívat jen v pouhém nakupování cihel nebo slitků. Své o tom ví Vladimír Olmr, zakladatel a majitel společnosti České dukáty, který v pořadu Byznys na CNN Prima NEWS představil novou kolekci mincí a pamětních bankovek, které vznikly u příležitosti svátku svatého Václava.

Poslechněte si celý rozhovor formou podcastu

Zlato existuje ve světě investic ve dvou základních podobách. Pokud s ním chce investor obchodovat a často je nakupovat a prodávat, vybírá si většinou derivát zlata, který se obchoduje na burze. Jestli ale investor cílí spíše na sběratelskou stránku zlata, volí drahý kov ve fyzické podobě.

Takové fyzické zlato si můžete pořídit hned v několika formách. Liší se tvarem, velikostí a cenou. Začíná to u zlatých cihel, investiční varianty blýskavého kvádru váží nejčastěji půl kilogramu nebo kilogram.

Slitky jsou menší a váží většinou 31 gramů, tedy jednu trojskou unci, což je ve světě zlata hlavní zúčtovací jednotka.

A čím dál větší oblibě se těší zlaté mince, medaile a dukáty, a to hlavně díky svým sběratelským atributům. Zlaté mince se vypouštějí mezi investory na základě takzvaných emisí, které mají různou hodnotu, odlišují se počtem mincí v dané sbírce, provedením nebo charakterem.

Na mincích zákazník najde třeba národní symboly, lva, orla nebo české historické osobnosti. Zatímco cena zlatého slitku je většinou daná trhem, na cenu investičních mincí se dá mnohem lépe spekulovat. Jejich hodnota se totiž v čase výrazně mění.

Unikátní projekt

Vladimír Olmr, zakladatel a majitel společnosti České dukáty, se ve svých sbírkách soustředí spíše na kvalitu než kvantitu. Mincí v jednotlivých kolekcích je vždy jen pár, mají ale jedinečné atributy.

„Vedle klasického zlata a mincí České národní banky jsme tady my. U nás jde o nízké emise a o spojení řemeslné a umělecké stránky,“ řekl Olmr v pořadu Byznys.

Jeho společnost České dukáty připravila k příležitosti svátku svatého Václava unikátní sbírku dukátů a také pamětní bankovku se svatým Václavem.

„Kdo se v oboru orientuje, tak si svatého Václava připomíná. My jsme před třemi roky udělali pamětní bankovku s Václavem Havlem, poté přišel na řadu Antonín Švehla. A letos je to svatý Václav. Bankovku jsme tiskli ve Státní tiskárně cenin, má velký ohlas,“ zmínil sběratel investičních mincí.

„Takovou bankovku si může člověk zarámovat na zeď nebo jinak vystavit. Já to tak ostatně sám dělám,“ dodal Olmr.

Tagy: