Byznys: Do akcií se investuje už 400 let. Expert popsal, jak trhem mává umělá inteligence

Další epizoda Byznysu patřila akciím.

BYZNYS (19)

Investování je v očích některých lidí nadále cosi kontroverzního, nevyzkoušeného a riskantního, co je tady s námi jen chvíli. Další epizoda pořadu Byznys ale ukázala, že lidé do akcií investují už více než 400 let. Investiční analytik Štěpán Hájek pak popsal, jaké trendy teď akciovým trhem hýbou.

Sjednocená východoindická společnost se zabývala zámořskými plavbami a v roce 1602 se stala první akciovou společností na světě. V souvislosti s jejím rozvojem vznikla v roce 1612 v Amsterdamu první skutečná burza na světě. Investování je tady s námi už více než 400 let.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Začala další sezona pořadu Byznys. Jasno až oblačno, popsal specialista vývoj na trhu

Z hlediska tržní kapitalizace je nejsilnější americký akciový trh. Člověk na něm nalezne přes čtyři tisíce titulů. Vůbec nejvíce zalistovaných společností má ale Indie, a to více než pět tisíc. Čína je na tom podobně jako Spojené státy, její vliv ve financích ale neustále roste.

Největší tržní hodnotu ze všech firem na světě mají americké technologické společnosti Apple, Microsoft a Alphabet, která spravuje Google. Pořadím ale průběžně promíchává jedna společnost ze Saúdské Arábie. Jedná se o Saudi Aramco, zabývající se prodejem ropy. Společnost už v minulosti stála na samém vrcholu seznamu nejhodnotnějších firem.

Ticho před bouří

Investiční analytik Štěpán Hájek v rozhovoru pro pořad Byznys sdělil, že současná nálada na akciovém trhu je možná až příliš optimistická.

„Akciový trh naceňuje, co se bude dít v budoucnosti. Nyní naceňuje, že firmy doručí vysoký růst ziskovosti. Poslední dva roky přitom vidíme růst inflace a úrokových sazeb, a to všechno má zpožděné dopady do reálné ekonomiky. A na ty dopady stále čekáme. Nyní je nálada pozitivní a může to být výstražné světýlko,“ varoval Hájek.

Podle něj teď na trzích bodují firmy spojované s umělou inteligencí. Hájek se ale domnívá, že i v tomto případě má mánie své limity.

„Vypadá to, že umělá inteligence může být dlouhodobější trend. Je ale nebezpečné, že firmy rostly příliš rychle a vysoko. Takový růst možná není udržitelný. Pokud se podíváme do historie na jiné technologické převraty, uvědomíme si, že umělá inteligence slibuje větší produktivitu, která se má projevit ve vyšších ziscích. Jenže technologie jsou v dlouhodobém horizontu deflační. Pokud budeme mít všichni stejný nástroj, výhodu nebude mít vlastně vůbec nikdo,“ dodal odborník.

O pořadu Byznys

Pořad Byznys má za cíl přístupnou a srozumitelnou formou provést diváka světem investování, spoření, byznysu a peněz. Představuje základní typy aktiv – od akcií po zlato – a neotřelé názory bankéřů a finančních expertů.

První řada pořadu Byznys odstartovala 1. března, na ni začátkem září navázala sezona druhá. Epizody se vysílají každý týden ve středu. Sesterským projektem pořadu Byznys je série Krypta, která se věnuje světu kryptoměn, bitcoinu a moderních technologií a má za sebou už tři sezony.

Tagy: