Důležitější než Donbas: Visingr vysvětlil tři důvody, proč Ukrajinci plánují dobýt zpět jih

Ukrajinský tank v Donbasu (21. 6. 2022)

Ukrajinské síly hlásí, že podniknou velkou protiofenzivu na jihu země. Plánují vyhnat Rusy z Chersonu a přilehlých oblastí a také osvobodit ukrajinské přístavy. Vojenský analytik Lukáš Visingr pro CNN Prima NEWS uvedl, že zde jsou i další důvody, proč Ukrajinci riskantní operaci připravují. Zároveň se zamyslel nad šancemi obou stran na úspěch.

Jako první důvod pro uspořádání protiofenzivy na jihu země vidí Visingr ekonomický faktor. „Jih Ukrajiny je ekonomicky strašně důležitý. Paradoxně je dokonce důležitější než Donbas. Jeho ekonomický význam se v této chvíli limitně blíží nule, protože je to v podstatě spálená země, zatímco na jihu Ukrajiny leží přístavy. Ty by pro Ukrajince znamenaly ekonomický profit a kromě toho je tam spousta úrodné půdy,“ zmínil odborník.

Potenciálně úspěšná operace by navíc ještě více zavařila Rusům. „Pokud by se Ukrajincům podařil průlom, přinutilo by to Rusy stáhnout tam jednotky odjinud,“ popsal Visingr. V takovém případě by Rusové museli ještě více rozmělnit své síly na Ukrajině, navíc by zjevně přišli o část dobytého území.

To ovšem není vše. Do hry totiž vstupuje i psychologický faktor. „Pro Ukrajince je také samozřejmě důležité z psychologického, morálního a politického hlediska dosáhnout nějakého vítězství a začít získávat území zpátky. Pokud by tohle provedli, dokázali by tím, že jsou schopni opakovaně úspěšně provést velkou protiofenzívu,“ pokračoval pro CNN Prima NEWS Visingr.

Ukrajinci zvládli menší operace, uspějí u Chersonu?

Zároveň ale varuje, že jde o velmi riskantní operaci. „Pokud by tahle ofenziva nevyšla, zákonitě by to pro ně znamenalo velkou psychologickou ránu a pro Rusy naopak velké psychologické vítězství. Rusové by to nepochybně velmi využili propagandisticky,“ uvedl dále vojenský expert.

Jak ukrajinská protiofenziva na jihu země dopadne, je samozřejmě obtížné předvídat. Ukrajinci sice dokázali s úspěchem provést menší operace, ale během současné války, kterou Rusové stále nazývají „speciální vojenskou operací“, zatím velkou akci nepodnikli.

Podle Visingra jsou však šance spíše nakloněné Ukrajincům. „Zkušenost napovídá, že spíš to asi dokážou. Přece jen opakovaně ukázali, že jsou velmi schopní a mají technologickou převahu nad Ruskem,“ řekl odborník. Ukrajinci na sebe tak podle jeho slov sice berou riziko, ale to je válce zkrátka nezbytné.

HIMARS a tanky? Raději moře munice

Podle záběrů z fronty Ukrajinci již nasadili novou zbraň ze zahraničí – raketomety HIMARS. Ačkoliv nejde o natolik zásadní „gamechanger“, který by sám o sobě Ukrajincům vyhrál válku, Visingr uznává, že se jedná o velmi silnou zbraň, která může mít velký strategický dopad.

Podle jeho slov Ukrajinci takovými zbraněmi určitě nepohrdnou, ale hlavně potřebují něco jiného – munici. Doslova „moře munice“. „Moderní dělostřelectvo má naprosto neskutečnou spotřebu munice, je potřeba zajistit kontinuální dodávky dělostřeleckých granátů a raket,“ vysvětlil Visingr.

Velkou pomocí by pro Ukrajince mohla být také výzbroj sovětské výroby, na kterou jsou zvyklí, ale vyjma Poláků už nejsou prakticky žádné státy, které by Ukrajincům mohly takovou výbavu dodat. Jako naprosto liché pak vnímá názory, že by Ukrajinci měli například dostat americké tanky M1 Abrams, protože by velmi dlouho trvalo například zaškolení ukrajinských posádek či vybudování infrastruktury. Podobně to vidí i u některých západních stíhaček. „To by bylo tak strašně náročné, že by to možná nadělalo více škody než užitku,“ dodal Visingr.

Tagy:
válka tank moře raketa zbraň invaze Ukrajina Rusko Donbas Lukáš Visingr Cherson ruská invaze na Ukrajinu HIMARS