Zlomené nohy i páteř. Lékaři varují před trampolínami: Malé děti na nich nemají co dělat

Zraněné dítě na trampolíně

CNN_Domácí: Trampolíny mohou být nebezpečné. Na co si dát pozor

Vrací se slunečné počasí, ve kterém děti často vybíhají na zahradní trampolíny. Jak se co nejlépe ujistit, aby se ratolestem při hopsání nic nestalo? Stačí dodržovat několik pravidel. Podle pediatrů by ale na trampolínách neměly vůbec skákat děti mladší šesti let.

V trampolínovém parku i doma na zahradě může vaše ratolest přijít k vážnému zranění. Varují před tím lékaři v ordinacích i na sociálních sítích a rodičům i dětem doporučují opatrnost. Trampolíny totiž nejsou hračka.

Dokazuje to i zpráva od lékaře z Fakultní nemocnice Motol Radovana Hudáka, který dělá na traumatologii. „Kromě desítek jiných úrazů mě nejvíce zaměstnali tři pacienti, kteří si přivodili úrazy na trampolíně. Nešlo o banální úrazy, ale o zlomenou stehenní kost, zlomenou holenní kost a sériovou zlomeninu hrudních obratlů. Páteř si zlomil 12letý kluk, který při pokusu o třetí salto dopadl v ohnutí dopředu a způsobil si kompresivní zlomeninu několika hrudních obratlů,“ popsal traumatolog.

Podle Hudáka existují typická zranění na trampolíně. „Typické jsou zlomeniny dolních končetin pod kolenem v horní části bérce. Je to takzvaná trampolínová zlomenina. Nebo také v oblasti hlezenního kloubu, ale setkáváme se i ze zlomeninami stehenních kostí, které jsou poměrně dost závažné. Třetí typ jsou zlomeniny páteře, které nejsou tak časté jako u končetin, ale jsou o to vážnější,“ vysvětlil Hudák.

Jak tedy děti co nejlépe chránit? Na každé trampolíně by měl skákat pouze jeden skokan. A ten by se neměl pokoušet o žádné akrobatické triky, pokud není pod dohledem profesionála. Děti mladší šesti let by s trampolínou měly ještě počkat. Jejich koordinace zatím není dostatečně stabilní na nepředvídatelný povrch trampolíny. Podle pediatrů by na trampolíny obecně neměly chodit děti, které nedokážou balancovat na jedné noze. Dozor dospělé osoby by měl být samozřejmostí.

Počty úrazů na trampolínách přibývají

„Rodiče by měli dohlížet na děti. Ty by měly hlavně mít zpevněné tělo a nepřeceňovat své schopnosti. Skákat jenom věci, na které si věří a začínat u základů,“ apeloval trenér skákání na trampolínách Kryštof Dic.

Ani zkušení skokani se riziku nevyhnou. „Při své sportovní kariéře jsem si naštěstí moc zranění neudělal, ale viděl jsem jich několik. Od otevřených zlomenin kvůli nedokončené rotaci v plachtě, až po pády na hlavu. Pak klasiky jako výrony a vyhozené lokty,“ řekl bývalý reprezentant ČR ve skoku na trampolínách Naim Ashhab.

Podle pediatrů zranění spojených s trampolínami meziročně přibývá. Dá se tomu ale poměrně snadno vyhnout zodpovědným přístupem a dodržováním bezpečnostních zásad.

Tagy: