Pokus o převrat v Německu: Extrémistům prý velel šlechtic, policie zatkla prince Heinricha

Německem otřásla kauza plánovaného pokusu o státní převrat. V souvislosti s ním policisté zatkli extremisty, mezi nimiž je hned několik bývalých zástupců populistické strany Alternativa pro Německo (AfD). V čele zamýšleného puče měl stát muž s modrou krví – princ Heinrich XIII.

Německá média označují šlechtice Heinricha XIII. jako hlavní mozek celé operace. Společně s dalšími zadrženými má patřit k extremistické krajně pravicové organizaci nazvané Říšští občané, která připravovala pokus o svržení současné vlády. Podle obžaloby je příslušníky tohoto hnutí hned několik zatčených.

Ačkoliv název Říšští občané vyznívá jako odkaz na nacistickou Třetí říši Adolfa Hitlera, jde o organizaci, která si za cíl dává navázat na německé císařství z období mezi lety 1871 až 1918. Císařství padlo s německou kapitulací v první světové válce.

Rodina zadrženého potomka aristokracie tvrdí, že je Heinricha XIII. nevinný a neškodný. Doslova uvádějí, že 71letý šlechtic je jen „zmatený starý muž“, který má mít plnou hlavu „konspiračních teorií“.

Oproti tomu Říšští občané jej označují za svého lídra a člověka, který se měl podílet na budoucím směřování Německa. Pro některé měl být dokonce přímo „regentem“.

AfD od pučistů dává ruce pryč

Vzhledem k tomu, že jsou mezi zadrženými i bývalí funkcionáři AfD, strana se musela k celé záležitosti postavit. Partaj s protiimigrační rétorikou pokus o státní převrat odsoudila a od zatčených se distancovala. Mezi zadrženými jsou například soudkyně a bývalá poslankyně za AfD Birgit Malsacková-Winkermannová či údajně i jistý bývalý radní za AfD ze saského města Olbernhau.

Své vyjádření dal i známý německý poslanec AfD s českými kořeny Petr Bystroň. „Státní převrat s 50 důchodci? Ti by neobsadili ani radnici v San Marinu,“ komentoval na sociální síti Twitter Bystroň. Místo toho se však dále snažil pozornost svých příznivců strhnout na přistěhovalce, proti kterým strana dlouhodobě vystupuje. Zmínil totiž, že souběžně s plánovaným pokusem o převrat došlo k vraždám v několika německých městech jako například ve Würzburgu či Kandelu. Zde měli zabíjet právě uprchlíci.

Razie německé policie proběhla podle všeho hned v 11 spolkových zemích a jejím výsledkem bylo zatčení 25 lidí. Osm z nich má být již ve vyšetřovací vazbě.

BBC informovala o plánech skupiny zaútočit na budovu Říšského sněmu v Berlíně, kde se scházejí k jednáním poslanci. Odtud chtěli provést ozbrojený převrat. Skupina se podle agentury Reuters snažila o navázání kontaktů s Ruskem. Kreml však popřel, že by s ní měl cokoliv do činění.

Tagy:
Adolf Hitler Německo převrat Petr Bystroň Alternativa pro Německo První světová válka Nacistické Německo státní převrat Heinrich Heinrich XIII. Reuss