Změna klimatu může zničit želví populace, líhnou se jen samice

Mořské želvy se na Floridě budou v budoucnu zřejmě potýkat s rapidním poklesem počtů. Podle odborníků je totiž téměř každá želva, která se v posledních čtyřech letech vylíhla na floridských plážích, samice.

Za prudkou změnou poměru mezi pohlavími stojí podle vědců klimatická změna. Pohlaví nenarozených želv je totiž ovlivněno teplotou venkovního prostředí. Samci se rodí z vajec inkubovaných pod 27 °C, samice nad 31 °C. Čím je tedy písek, do kterého jsou vejce nakladena teplejší, tím větší poměr samic se vylíhne.

„Děsivé je, že poslední čtyři léta na Floridě byla nejteplejšími, jaká jsme kdy zaznamenali,“ uvedla Better Zirkelbach, ředitelka želví nemocnice ve Florida Keys. „Vědci, kteří pozorují želví mláďata, tu za poslední čtyři roky nenašli žádné samečky,“ dodává.

Nepoměr mezi pohlavími může vést až k zániku celé populace. „V rámci let může jejich populace začít prudce upadat, protože nebude disponovat dostatkem genetické diverzity. K úspěšnému páření je zapotřebí správný poměr samic a samců,“ vysvětluje Melissa Rosales Rodriguez ze zoo v Miami.

Zdejší želví populace se přitom již nyní potýká s problémy – želvy napadá smrtící nemoc, kvůli které se jim na těle vytvářejí nádory. Odborníci proto volají pro zřízení většího počtu záchranných stanic a nemocnic právě pro želvy.

Tagy: