Raritní známka se vydražila za 1,9 milionu. Přetisk „Pošta Československá“ provází otazníky

Čtyřkorunová zelená poštovní známka s černým převráceným přetiskem Pošta Československá 1919 se v sobotu v Bratislavě vydražila za 1,9 milionu korun. Vyplývá to z webu aukčního domu Petr Flaška. S aukční přirážkou za ni kupec zaplatil 2,25 milionu korun, řekl za aukční dům Tomáš Hejda. Podle dostupných informací jde o třetí nejvyšší cenu za československou známku v aukcích.

Známku získal zájemce z internetové části dražby, přihazovat bylo možné také v aukční síni. Podle aukčního domu jde o jediný známý exemplář této známky v široké a tmavě zelené verzi. V informaci ke známce pořadatelé aukce uvedli, že některé převrácené přetisky vznikaly chybou při tisku, jiné záměrně kvůli zařazení do dárkových sestav pro přední představitele státu. Proč je převrácený přetisk na dražené známce, není známé.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vzácná dvacetikoruna se vydražila za více než 100 tisíc. V peněžence ji snadno poznáte

Přetiskem Pošta Československá 1919 chtěl nový československý stát zužitkovat ceniny zaniklé rakousko-uherské monarchie. Přetiskování začalo v polovině prosince 1919 a provádělo se v menších blocích i jednotlivě, jak byly známky stahovány z pošt.

Nejdráže vydraženou československou známkou je obdobná čtyřkoruna s přetiskem, ale na žilkovaném papíru a se specifickou historií, jejíž součástí je zestátnění po roce, prezentace na světových výstavách Praga 1968, 1978 a 1988 a restituce po pádu komunistického režimu. V březnu 2018 se prodala na aukci v Praze za 7,8 milionu korun, s aukční provizí cena přesáhla 9,2 milionu korun.

Zájem o známky roste

Následuje Chybotisk 50/50, kterých se dochovalo 18 kusů. Jeden z nich loni prodal v aukci Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) za 2,9 milionu korun. Další z exemplářů této známky sobotní aukce odsunula na čtvrté místo, protože se v roce 2016 vydražil za více než 1,7 milionu s aukční přirážkou.

Za víc než milion korun se dosud v dražbách prodalo jen nemnoho československých poštovních známek. V posledních letech však zájem o ně v aukcích vzrostl, podpořila ho i epidemie koronaviru, která při omezení jiných aktivit obrátila pozornost lidí ke sběratelství.

Tagy:
aukce Československo dražba dům Bratislava Praha hodnota poštovní známka kupec Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových Světová výstava pandemie covidu-19 známka přetisk