Jednou z technik sušení květin je sušení pomocí silikagelu. Vyzkoušejte si ji!

Sušené kytky jsou vděčnou dekorací podzimního stolování. Květy můžete sušit tradičním způsobem, chemickou cestou nebo si můžete vyrobit netradiční květy z filcu. Vzájemnou kombinací pak získáte naprosto unikátní kyticky, která vám vydrží dlouhé týdny a měsíce.

Sušení květin je většinou velmi pomalý a dlouhý proces. Tradičně se suší pověšené směrem dolů na tmavém a suchém místě a může to trvat i několik týdnů.

Moderní a mnohem kratší způsob je sušení chemickou cestou pomocí silikagelu. V tomto případě stačí čerstvou kytku zasypat granulemi, které z ní během 48 hodin vytáhnou vlhkost. Granulát pojme vlhkost až do 20 % svého objemu. Silikagel je možné vysušit v troubě na 130 °C po dobu 10 minut. Poté jej můžete používat opakovaně. Najdete ho také v malých pytlíčkách v balení různých výrobků, například u nových bot.

Jak sušit květy pomocí silikagelu

Při sušení chemickou cestou v granulích silikagelu, nevytahujte květy dřív než za 2 dny. Budou křehké a zničily by se. Po 48 hodinách už je můžete opatrně vyjmout.

Jak si vyrobit filcové kytičky

Jednotlivé části filcu, ze kterých chcete vyrobit květ, položte na sebe. Výseky můžete koupit v dekoracích a papírnictví, nebo si je vystřihnout s tenkého barevného filcu. Širokou jehlou nebo šídlem si připravte skrz všechny části dvě dírky.

Uštípněte delší kus pevnějšího měděného drátu a pomocí plochých kleští ho ohněte. Na ohnutý drát navlečte vybraný knoflík. Přidejte ke knoflíku také připravené filcové výseky a vytvoříte tak celou kytičku.

Na druhé straně kytičky upevněte drát několika smyčkami. Delší konec ponechte jako zápich a kratší zbytek kleštěmi odstřihněte.

Jak snadno aranžovat sušené květy

Připravte si misku s aranžovací hmotou a jednotlivé sušené květy si smotejte pomocí drátu do menších kytiček. Budete potřebovat asi 12 až 18 svazků sušených květin. Postupně jednotlivé kytičky zapichujte do aranžovací hmoty a vytvářejte bohatou sušenou dekoraci. Postupujte od zdola do stran menšími svazky a postupně přidávejte delší kytice, abyste vytvořili baňatou a kulatou dekoraci.

Aranžmá vyplňujte tak dlouho, dokud nebudete mít vyplněný celý prostor kytice. Nakonec ještě přidejte filcové kytičky. Pokud celou kytici zastříhnete lakem na vlasy, získají květy nádherný lest a vydrží ještě déle.

Zdroj: pořad Receptář prima nápadů

Tagy: