Přestože v mnoha okresech tento týden klesl počet nemocných, chřipková epidemie stále platí. Obzvlášť velké nebezpečí představuje pro diabetiky. Ti mají totiž vlivem své nemoci oslabenou imunitu, a jsou proto náchylnější k řadě infekcí. Pokud se totiž nebudou správně léčit, hrozí jim jednak zhoršení samotného diabetu, jednak i další závažné komplikace.
„V chřipkovém období by se diabetici měli mít zvláště na pozoru. Pokud u nich v tomto období dojde k rozkolísání hladiny cukru v krvi a jsou-li její hodnoty vyšší, je organismus náchylnější k infekci. Průběh jakéhokoliv infekčního onemocnění je pak vždy složitější a mohou se rozvinout i závažné komplikace,“ uvedla diabetoložka z Interní kliniky Fakultní nemocnice Motol Denisa Janíčková Žďárská.
Riziko komplikace je u diabetiků dokonce dvakrát vyšší než u stejně starého člověk bez tohoto onemocnění. Navíc je u nich i šestkrát vyšší pravděpodobnost hospitalizace. Nutný je tak klid na lůžku, lehká strava, vitamíny a dostatečný příjem tekutin. Při onemocněních jako je například chřipka se hladiny cukru v krvi většinou zvýší. Může se proto stát, že cukr překročí tzv. ledvinný práh a začne odcházet z těla močí. Strhává s sebou i vodu, takže se vytvoří větší množství moči, než je nutné.
Pacienti s chřipkou často nechodí k praktickému lékaři. Na pomoc volají záchranáře
Rozmáhá se nám tady takový nešvar, řekla by možná záchranná služba plzeňského kraje. Pacienti s teplotami a rýmou si místo návštěvy praktického lékaře často rovnou volají záchrannou službu a nechají se odvést do nemocnice. V jakých případech bychom měli volat záchranáře?
Při nemoci dochází ke stresové reakci organismu, při které se uvolňuje inzulín
Aby se organismus vyhnul dehydrataci, je potřeba ztráty vody močí i pocením pečlivě doplňovat. Doporučují se 3 litry tekutin. Vhodné jsou například bylinkové čaje, černý či zelený čaj, minerální vody, voda ochucená citronem, káva z melty. Léčbu je potřeba doplnit léky na snížení horečky, která chřipku provází, bez obsahu cukru. Diabetici by měli během chřipky co nejpřesněji dodržovat léčebná opatření. Během nemoci dochází v organismu ke stresové reakci, při které se vylučují hormony působící opačně než inzulin.
„Během nemoci jako je chřipka pacient většinou méně jí, i tak bude pravděpodobně potřebovat stejnou nebo vyšší dávku inzulinu. Pokud pacientovi doposud stačila dieta nebo antidiabetické léky, může se stát, že na přechodnou dobu bude potřeba aplikovat inzulin. Nicméně léčebný režim při chřipce je nezbytné upravovat po poradě s diabetologem nebo lékařem, který pacienta s cukrovkou léčí,“ uzavřela Janíčková Žďárská.