Zprávy o Putinově smrti? Rusové chtějí zmást Západ a dát mu naději, myslí si komentátor

Ruský prezident Vladimir Putin

K věci (530)

Opravdu je ruský prezident Vladimir Putin vážně nemocný, nebo už dokonce mrtvý? „Slyšel jsem, že tyhle fámy šíří sami Rusové, aby dali Západu falešnou naději,“ řekl v pořadu K věci na CNN Prima NEWS komentátor Českého rozhlasu Libor Dvořák. Za daleko důležitější věc než Putinovo zdraví považuje debaty, co by se stalo, pokud by současná ruská hlava státu skutečně neexistovala.

Vysocí šéfové britské tajné služby MI6 uvádějí, že ruský prezident byl nedávno vážně nemocný. Na základě svých zdrojů se domnívají, že by jeho případnou smrt Kreml zamlčel.

„Tohle je ožehavé téma, nikdo z nás nemá informace jako britská tajná služba, ale i ona musí pracovat s tím, čeho se domákne. Něco podobného říkala i bývalá Putinova manželka Ljudmila – že je měsíce až roky mrtvý. Nic z toho nemůžeme brát za bernou minci, nedá se to jednoznačně prokázat. Na mě dělá Putin dojem stále stejného velmi drsného politika, jehož nátura se neustále zhoršuje,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS Dvořák.

Putin se proměnil, ale není to dvojník

Poslední Putinova vystoupení byla velmi pravděpodobně nahrána předem, uvedl například web britského listu Daily Mirror. Spekulovalo se, že na moskevské přehlídce ke Dni vítězství začátkem tohoto měsíce mohl být prezidentův dvojník.

„Slyšel jsem názor, že tyhle fámy a zvěsti šíří sama ruská strana, aby zmátla Západ a vtělovala mu falešnou naději. Pro mě je podstatnější, co by se stalo, kdyby Putin z ruských dějin zmizel,“ podotkl komentátor. Politik se prý za 22 let v úřadu podle slov bývalého ruského premiéra Michaila Kasjanova neuvěřitelně proměnil, ale nejde o jeho dvojníka.

„Nejdříve působil jako reformátor, ale zklamal se v Západu. Pochopil, že nebere Rusko vážně, zaťal se a výsledek teď sledujeme,“ vysvětlil Dvořák.

Kdo by tedy v případě, že by Putin z nějakého důvodu skončil ve svém úřadě, převzal Rusko? Podle Dvořáka by nešlo o odpůrce současné hlavy státu, ale spíše o jeho nejvěrnějšího podporovatele – generálního tajemníka Bezpečnostní rady Ruské federace Nikolaje Patruševa.

„Je to jestřáb stejně jako Putin nebo dnešní ministr zahraničí Sergej Lavrov. S odchodem Putina jakoukoliv cestou bych nic dobrého nečekal, Rusko dostal do stavu, z něhož bude společnost vybředat klidně desítky let,“ dodal expert. O této možnosti informoval dříve i telegramový kanál General SVR, který dlouhodobě tvrdí, že zveřejňuje insiderské informace o Putinovi.

Putin prý nebyl několik dnů schopen vykonávat úřad a vládu převzal právě Patrušev. „Dostává přísně tajné informace nejvyšší úrovně, které by za normálních okolností putovaly přímo k Putinovi. Kreml má fakticky pod kontrolou,“ tvrdil na Telegramu autor účtu General SVR.

Tagy: