Putin je nemocný, záběry z rozhovorů jsou falešné, tvrdí zdroj z Kremlu. Kdo vládne Rusku?

Některé země Afriky podporují Rusko

Matyáš Zrno o aktuální situaci na Ukrajině

Zdroje z Kremlu tvrdí, že prezident Vladimir Putin je od úterý nemocný a Rusové jsou nuceni vydávat předtočené záběry z rozhovorů za aktuální. Logicky tak vyvstávají otázky, kdo by v takovém případě Rusku uprostřed války na Ukrajině vládl? Má jít o bývalého člena KGB, současného ředitele nástupnické ruské tajné služby FSB.

Ve středu a ve čtvrtek Kreml zveřejnil záběry z údajných schůzek Putina s šéfem Rostěchu Sergejem Čemezovem a nejmocnějším mužem Rosatomu Alexejem Lichačovem. Telegramový kanál General SVR, který dlouhodobě tvrdí, že zveřejňuje insiderské informace o Putinovi, ale přišel s informací, že vše bylo zinscenované.

Podle britského webu The Sun spravuje účet „zasvěcený člověk z Kremlu“. Nutno dodat, že jeho zprávy už se během války několikrát ukázaly jako pravdivé.

„Zakonzervované“ záběry ze schůzek prý byly předtočeny a uloženy na časy, kdy bude potřeba, aby si všichni mysleli, že Putin je stále aktivní. Podle zdroje je prezident od úterý nemocný a není vyloučeno, že se jedná o jednu z chorob, o kterých se v poslední době spekuluje. Ruská hlava státu má podle neoficiálních informací bojovat s rakovinou štítné žlázy, Parkinsonovou chorobou nebo schizofrenií. Kreml ale zjištění nezávislých ruských novinářů popírá.

Dochází Putin na chemoterapie?

Jednou z variant, proč je Putin od úterý v ústraní, mohou být podle zdroje z Kremlu chemoterapie. „Ruský vůdce určitě dostává nejmodernější a nejinovativnější léčbu a má možnost ještě si prodloužit život. O tom není pochyb,“ tvrdí zdroj. Stejný zasvěcenec minulý týden tvrdil, že prezident musel podstoupit operaci související s nádorovým onemocněním, kvůli které zmeškal narozeniny své údajné milenky a matky jeho dětí gymnastky Aliny Kabajevové.

Pokud by se informace ukázaly jako pravdivé a Putin opravdu v posledních dnech nebyl schopen plnohodnotně vykonávat svůj úřad, nabízí se otázka, kdo ho alespoň částečně zastupuje. Prezident prý udržuje komunikaci s generálním tajemníkem Bezpečnostní rady Ruské federace Nikolajem Patruševem, mimo jiné také dlouholetým pracovníkem sovětské tajné služby KGB a v letech 1999 až 2008 ředitelem nástupnické ruské tajné služby FSB.

Patrušev prý převzal vládu a dostává přísně tajné informace nejvyšší úrovně, které by za normálních okolností putovaly přímo k Putinovi. „Má fakticky pod kontrolou Kreml,“ tvrdí na Telegramu autor účtu General SVR. Klíčové postavy ruské politiky se pak domnívají, že Putin je smrtelně nemocný, což by mohlo brzy razantně změnit dynamiku v zemi.

Blázen dokáže obrátit svět vzhůru nohama

Spekulací o Putinově zdraví je ale daleko více. Magazín New Lines zveřejnil v polovině května přepis nahrávky, na níž z úst údajného ruského oligarchy blízkého Kremlu zaznívá informace, že prezident Vladimir Putin by mohl mít rakovinu krve. „Putin naprosto zničil nejen ruskou a ukrajinskou ekonomiku, ale i mnoho dalších,“ pokračoval muž na 11minutové nahrávce. „Problém je v jeho hlavě. Jeden blázen dokáže obrátit svět vzhůru nohama,“ dodal.

Zdravotní stav prezidenta nejspíše hodně ovlivnila příprava invaze na Ukrajinu a následně samotný vývoj konfliktu, který pro Rusko není zcela příznivý. Podle britského listu The Guardian se natolik osobně zapojil do války na Ukrajině, že podle západních vojenských zdrojů činí operační a taktická rozhodnutí „na úrovni plukovníka nebo brigádního generála“.

Zdroje míní, že Putin stále úzce spolupracuje s generálem Valerijem Gerasimovem, velitelem ruských ozbrojených sil, na rozdíl od ukrajinského tvrzení, že náčelník ruského generálního štábu upadl do nemilosti a byl odsunut na vedlejší kolej. „Šéf státu by měl mít na práci lepší věci než dělat vojenská rozhodnutí. Spíše by měl určovat politickou strategii než se utápět v každodenní činnosti,“ míní Ben Barry, bývalý brigádní generál v britské armádě a expert na pozemní válku z Mezinárodního institutu pro strategická studia.

Tagy: