Zranění, zmrzačení a bez sterilních obvazů. Pluk Azov sdílí fotky „hrdinů z Mariupolu“

Obránci Mariupolu žijí v naprosto nehygienických podmínkách nebo s otevřenými ranami převázanými nesterilními zbytky obvazů.

Válka na Ukrajině (11.5.2022 6:00)

Od začátku invaze Mariupol vzdoruje obléhání, Rusům se ale postupně daří město dobývat. Členové pluku Azov jsou mnohými Ukrajinci označováni za hrdiny. V jakých podmínkách v posledních týdnech žijí? Podívejte se na fotografie, které zveřejnil batalion Azov.

„Celý civilizovaný svět musí vidět, v jakých podmínkách jsou zranění nebo zmrzačení obránci Mariupolu. V naprosto nehygienických podmínkách, s otevřenými ranami převázanými nesterilními zbytky obvazů, bez potřebných léků, dokonce i jídla. Svět musí jednat,“ píše se na Twitteru oficiálního profilu pluku Azov. Příspěvek doplňují autentické fotografie čtyř na první pohled zraněných vojáků.

Vojáci pluku Azov od začátku ruské invaze brání přístavní město Mariupol. Ukrajina a část Západu je označuje kvůli jejich odhodlání za hrdiny. Rusové ale jejich odpor už téměř zlomili, zbývá jim dobýt „jen“ obrovský areál oceláren Azovstal. Vojáci razantně prohlašují, že se rozhodně nevzdají.

„Vojáci, které vidíte na fotografiích, stejně jako stovky dalších v Azovstalu i s těžkými zraněními a za cenu vlastního zdraví, brání Ukrajinu a celý civilizovaný svět. Copak je Ukrajina a světové společenství nedokáže ochránit a postarat se o ně?“ píše se kriticky v dalším příspěvku.

Azov vyzval Organizaci spojených národů a Červený kříž, aby se zasadily o záchranu zraněných lidí, kteří již nebojují. „Vojáci, které vidíte na fotografii, bránili Ukrajinu s vážnými zraněními za cenu vlastního zdraví,“ končí prohlášení na Twitteru.

Evakuace civilistů z Azovstalu skončila

Ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková v sobotu oznámila, že se z oceláren podařilo evakuovat všechny starší lidi, ženy i děti. Ruské ministerstvo obrany sdělilo, že operace s cílem evakuovat civilisty z Azovstalu skončila. Podle ukrajinských politiků je ale těžké vše ověřit, protože některé tunely pod komplexem jsou zasypané.

Vojáci, kterých je zřejmě stále ještě několik stovek, podle něj nutně potřebují podporu ukrajinské vlády a také třetí strany, která by garantovala příměří, aby bylo možné evakuovat zraněné a pohřbít mrtvé. V celém Mariupolu, z něhož je velká část srovnaná se zemí, od začátku ruské invaze podle ukrajinských vojáků zemřelo kolem 25 tisíc obyvatel.

Azovstal brzy podlehne, tvrdí Vojáček

Bojovníci pluku Azov také odhadují, že v dosavadních bitvách v Mariupolu jen do 15. dubna zemřelo 2 500 ruských vojáků a 5 tisíc utrpělo zranění. Tato tvrzení se nedají nezávisle ověřit. „Jsou tam tunely i bunkry. Jenže letecké bomby FAB-3000, které tam ruské letectvo neustále shazuje, obranu třeba napošesté nakonec prorazí. Vezměte si například vojenskou nemocnici, kterou vybombardovali právě touto bombou – zemřeli tam lidé, hodně se jich zranilo, a to včetně těch, kteří se tam léčili,“ připomněl v rozhovoru pro CNN Prima NEWS jeden z členů pluku Azov.

Azovstal coby místo posledního odporu ukrajinských obránců v Mariupolu podle vojenského analytika Jiřího Vojáčka velmi brzy ruským silám podlehne. „Od toho nás dělí jen několik hodin a obávám se, že světové společenství uvidí ošklivé věci,“ odhadl v pořadu 360°.

Batalion Azov je pro Rusko jednou ze záminek „denacifikace Ukrajiny“. Proč ukrajinský pluk dráždí agresora? Čtěte ZDE.

Tagy: