Přežil střelu od ruského tanku. Ukrajinský voják poskytl mrazivé svědectví o Mariupolu

Hlib Stryzhko

Ukrajinský voják v zajetí

Ruské síly s podporou letectva znovu útočí na ocelárny Azovstal, které jsou posledním místem ukrajinského odporu v Mariupolu. Řada obránců, kteří čelí intenzivnímu ostřelování, utrpěla vážná zranění nebo upadla do ruského zajetí. Některé ukrajinské vojáky se pak podařilo zachránit při výměně zajatců. Jeden z nich poskytl stanici CNN svědectví z bojů v ocelárnách i z ruského zajetí.

Ukrajinský mariňák Hlib Stryzhko je jedním z vojáků, kteří se snažili bránit Mariupol před okupanty do posledního dechu. V neděli 10. dubna ho – již v prostorách oceláren Azovstal – však poranila střela od nepřátelského tanku. Celkem 17 dnů pak strávil v ruském zajetí, než ho doněčtí separatisté vyměnili s Kyjevem za ruské zajatce.

Stryzhko se stále se svými zraněními zotavuje v nemocnici. Z lůžka se sám nemůže ani zvednout. Své děsivé zážitky z Mariupolu popsal reportérovi CNN Nicku Patonu Walshovi.

„Přijde chvíle, kdy si na to mozek zvykne. Vidíte fosforové střely, vidíte přilétat letectvo. Když se pro nás tohle stalo normální, bylo to děsivé. Naučili jsme se s výbuchy usínat. Později začalo být děsivé usínat v tichu,“ řekl voják.

Poté zmínil dva konkrétní okamžiky, které nemůže dostat z hlavy – když poprvé dával svému kamarádovi škrtidlo, aby zastavil krvácení rány, a když s ostatními obránci viděl, jak ruské letectvo srovnalo se zemí tamní komplex hangárů.

„Sledovat, jak z obrovského hangáru během několika vteřin nezbylo nic, se mi opravdu vrylo do paměti,“ přiznal Stryzhko. Bezpečně si vzpomíná také na to, jak se přihodilo jeho zranění.

„Když zavřu oči, vidím okamžik, kdy po mně střílel tank a poranil mi bok. V den mého zranění zahynul jeden z mých přátel, kulometčík. Pokaždé je to osobní. Vždy, když jsem slyšel přes vysílačku, že je někdo mrtvý, vzpomněl jsem si na něj,“ uvedl ukrajinský voják.

Když se probral z bezvědomí, zjistil, že je v zajetí. „Ocitl jsem se v sanitce společně s dalším mužem, který měl podobné zranění. Ten se zeptal posádky, jestli jsou naši. Oni odpověděli, že není jasné, co tím myslí. Pak nám řekli, že jsme pod ochranou Doněcké lidové republiky,“ dodal Stryzhko.

Ještě děsivější pro něj bylo, když se dostal do separatistické nemocnice. Jeden z vojáků mu měl sdělit následující: „Zapomeň na ukrajinštinu. Tady ti někdo pomůže, jen když si řekneš rusky.“ V posledních dnech se podle údajů OSN povedlo z Mariupolu evakuovat téměř 500 lidí. Vypadá to ale, že Moskva humanitární koridory znovu uzavřela. Na ocelárny Azovstal opět útočí plnou silou.

Tagy: