Zrušení superhrubé mzdy? Daňový banditismus, který způsobil dnešní krizi, zlobí se Šmarda

Politik Michal Šmarda (ČSSD) se v Partii rozčílil nad zrušením superhrubé mzdy a snižováním daně z příjmu, kvůli čemuž teď podle něj vláda musí sahat na peníze důchodců a zvažovat zvyšování DPH. Patrik Nacher (za ANO) a Vladimíra Lesenská (SPD) naopak v interview zrušení superhrubé mzdy hájili.

Byl to „daňový banditismus“. Tak Michal Šmarda v Partii popsal chování politických stran před volbami do Poslanecké sněmovny. Naháněním politických bodů podle něj politici způsobili dnešní tíživou ekonomickou situaci státu. V Partii na CNN Prima NEWS o tom diskutoval se zástupci opozice a vládním poslancem Petrem Bendlem (ODS).

„Je zajímavé, jak to politici dělají – když se daně snižují, tak je to snižování, ale když se zvyšují, tak je to podle nich zjednodušení. Proč vláda potřebuje zvyšovat daně? A jsem rád, že tu jsou ve studiu zástupci ANO, ODS a SPD. Protože daňovým banditismem tyto tři strany před minulými parlamentními volbami způsobily, že veřejné rozpočty přišly o 100 miliard korun ročně,“ myslí si Šmarda.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Každým škrtem vždy někoho naštveme, uznal ministr Blažek. Vondráček mluvil o diskriminaci

„To bylo to populistické předvolební snížení daně z příjmu, to přineslo panu Bendlovi, panu Nacherovi, paní Lesenské, každému z nich přibližně 100 tisíc korun ročně. Já jim je přeju, já vám ty peníze nezávidím. Kvůli tomu se ale musí sahat do kapes důchodcům,“ doplnil politik, jehož strana si v nejnovějším průzkumu polepšila.

Zrušení bylo správné, soudí opozice

Patrik Nacher (za ANO) naopak v Partii zrušení superhrubé mzdy hájil. Podle něj vidí Šmarda problematiku černobíle.

„Hlasoval jsem pro to a hlasoval bych znovu. Pak zase lidé nakupují a pouštějí peníze do ekonomiky,“ domnívá se Nacher a kritizoval vládu, že teď musí řešit tíživou ekonomickou situaci kontroverzními propočty, protože v minulosti selhala.

„Když byla ODS v opozici, tak navrhovala škrtat kdeco, ale teď zjistila, že to není tak jednoduché. Nerozumím tomu, proč se tolik politického kapitálu dalo do zrušení EET. A to přesto, že asociace podnikatelů řekly, že EET rušit nechtějí, nebo že by bylo dobrovolné. Pro mě to byl symbol, že nejste schopní efektivně vybírat státní daně,“ dodal Nacher.

Také Vladimíra Lesenská v Partii prohlásila, že zrušení superhrubé mzdy byl správný krok, který potřebným lidem přihrál více peněz. Stát by se měl podle ní naopak soustředit na danění internetových gigantů nebo snižování dotací solárním baronům.

„Vidíme také řešení ve snižování dávek nepřizpůsobivým. Bylo by rovněž fér přehodnotit vojenské zakázky. Nekupovat to nejdražší ve světě, když jsou funkční jiné možnosti, takto akorát krmíme americký vojenský průmysl,“ uvedla Lesenská.

Tagy: