Ztráta vědomí a zástava srdce. V rozpáleném autě může zemřít dítě i zvířecí mazlíček

Dítě v autě

Jak na horko v autě?

S nastupujícími tropickými teplotami záchranáři varují před nebezpečím rozpálených zaparkovaných aut. Jde hlavně o ty případy, kdy rodiče nechají v zamknutém ve voze malé dítě nebo pejskaři svého čtyřnohého miláčka.

„Tady je dítě úplně zbrocený potem,“ hlásí do vysílačky brněnský strážník. Tehdy v zamčeném rozehřátém autě byla malá holčička. Rodiče si přitom měli dle svých slov jen na dvacet minut odskočit na nákup. I tato doba ale stačila, aby se jejich dítě dostalo do stavu, kdy už ztěžka dýchalo. Vše ale naštěstí dopadl dobře i díky upozornění všímavého svědka.

V tomto týdnu, kdy mají podle meteorologů udeřit letní teploty, které budou atakovat tropickou třicítku, se podobné situace mohou opakovat. „Pro malé dítě, které ještě nemá tak dokonale vyvinutý termoregulační systém, to může být skutečně životu nebezpečné,“ upozornila mluvčí pražské záchranky Jana Poštová.

„Může hrozit veliká škála příznaků – od klasického přehřátí, nevolnosti až skutečně do ztráty vědomí a dokonce i zástava srdce,“ upřesnila Poštová. Jak postupovat při záchraně dítěte nebo čtyřnohého mazlíčka z rozpáleného auta? „Jedná v krajní nouzi. Měl by pamatovat pouze na jednu zásadu, že svým úkonem nesmí způsobit stejně závažný následek nebo dokonce závažnější, než který původně hrozil,“ upřesnil dopravní expert Roman Budský.

Přesto raději doporučuje vždy zavolat policii nebo strážníky. Ti sami mohou posoudit, za jak dlouho na místě budou a zda máte rozbít okno cizího vozu vy sami. Každopádně nejlepší je chovat se tak, aby k podobným situacím vůbec nedošlo.

Tagy: