Zveřejňování výdělků je cesta do pekel. Udělá to jen zlou krev, shodli se experti

Firemní sociolog Vojtěch Bednář a výkonný ředitel Unie zaměstnavatelských svazů Vít Jásek

Miroslav Hřebecký, Thomas Kulidakis, Vít Jásek, Vojtěch Bednář

Zveřejňování výdělků je dobrý úmysl, který vede do pekel. Ve vysílání CNN Prima NEWS to řekl firemní sociolog Vojtěch Bednář, který stojí za tím, že by kolegové neměli takové údaje veřejně sdílet. Zaměstnavatelé podle něj přicházejí o možnost dostatečně ohodnotit pracovníky či je dále motivovat. Slova odborníka potvrdil i výkonný ředitel Unie zaměstnavatelských svazů ČR Vít Jásek, podle nějž novinka přinese jen zlou krev. Zdůraznil také, že rivalita mezi zaměstnanci je typicky česká vlastnost.

Bednář plánovanou změnu na pracovním trhu přirovnal ke známému přísloví. „Cesta do pekel je vydlážděna dobrými úmysly. Právě to je tento případ – dobrý úmysl, který jinam než do pekla nevede,“ zdůraznil sociolog. Údaje prý mají zůstat skryté.

K TÉMATU: Vysoký plat není všechno. Co je pro středoškoláky při výběru práce nejdůležitější?

„Samozřejmě že se informace šíří po pracovišti šuškandou. Pokud ale nastane situace, kdy budou kolegové znát vzájemně přesnou výši mezd, nikoliv souhrnnou statistiku, pak zaměstnavatel přichází o možnost pracovníky dostatečně ohodnotit či je vhodně motivovat,“ řekl expert ve vysílání CNN Prima NEWS.

Vedení firem prý současně ztrácí příležitost dlouhodobějšího rozvoje svých zaměstnanců. „Za takových podmínek bude nesmírně složité ohodnotit výkon každého člověka zvlášť. Ačkoliv se jedná o dobře míněnou záležitost, důsledky by byly zcela kontraproduktivní,“ vypíchl Bednář.

Konflikty na pracovišti podle sociologa nevyvolává významný nepoměr mezi platovým ohodnocením, vyvolávají je spíše menší rozdíly. „Zaměstnavatelům pak zabere víc času předcházení střetům a udržování produktivní pracovní atmosféry, aby si lidé mezi sebou nevytvářeli aliance,“ doplnil.

Slabé místo diskutované úpravy spatřuje Jásek v rozdílnosti pracovní náplně každého zaměstnance. „Jako nadřízený pak musíte objektivně posoudit přínos daného člověka na konkrétní pozici. Každý si však myslí, že by měl brát víc než ten druhý. Jakmile se tedy dozví skutečnou hodnotu mezd, udělá to jen zlou krev a situace v týmu se zhorší,“ je přesvědčen.

Změna? Přibude jen papír navíc

Tichou rivalitu mezi kolegy ohledně výše mezd podle Jáska zažil každý, kdo pracoval ve firmě. „Také jsem cítil nevraživost vůči spolupracovníkovi, který v mých očích nedělal tolik jako já. Taková rivalita je nejspíš typická česká vlastnost,“ pronesl ve vysílání CNN Prima NEWS.

Rovněž zdůraznil, že zveřejnění výplat by údajně nevedlo k žádné změně. „V zákoníku práce je uvedeno, že za práci stejné hodnoty náleží zaměstnanci stejný plat či mzda. Zákonodárci se mýlí. Přibude jen jeden papír, jako tomu bylo se zpřísněním GDPR, tedy další administrativní zátěž,“ dodal.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Práce je dost, zaměstnanců málo. Nástupní platy u některých pozic razantně vzrostly

Tagy:
pracoviště mzda výdělky zaměstnanci sociolog neshody vztahy na pracovišti Unie zaměstnavatelských svazů ČR Zprávy plus Vít Jásek Vojtěch Bednář zveřejnění