Wikipedie slaví 20 let. Od zbytku internetu se liší, říká wikipedista Loužek

Wikipedista Jan Loužek

Wikipedie slaví 20 let

Přesně před 20 lety, 15. ledna 2001, spustili Jimmy Wales a Larry Sanger internetovou encyklopedii, kterou pojmenovali havajským slovem wiki – tedy rychlý. Wikipedie se stala unikátním zdrojem informací a také platformou, do které může zasáhnout prakticky každý. Pojmy doplňují kromě odborných týmů i sami uživatelé. V pořadu Nový den na CNN Prima NEWS o encyklopedii promluvil wikipedista Jan Loužek.

K letošnímu lednu se zaregistrovalo přes 93 milionů uživatelů Wikipedie a za poslední měsíc editovalo hesla 316 tisíc z nich. Podle Wikipedie je dokonce pojmenována planeta.

Loužek, který je také radním neziskové organizace Wikimedia ČR, v pořadu Nový den zdůraznil, že psaní článků na Wikipedii je striktně dobrovolnická činnost. „Nikoho neplatíme, aby nám popsal třeba plzeňskou strojírnu nebo nějakou ocelárnu. Takhle to nefunguje,“ uvedl wikipedista.

Sám Loužek vidí Wikipedii jako koníček, díky němuž se dozví hodně nového o zajímavých tématech. „Na Wikipedii se dostanete ke spoustě věcí, které jsou odlišné od toho, co dneska na internetu vidíte. Většina webových stránek se vás pořád snaží někam nasměrovat, hlídají vaše data, chtějí, abyste něco dělali. Ale Wikipedie říká: ‚Najděte si téma, které vás zajímá, my jsme tady pro vás.‘ V centru zájmu je ten zákazník,“ popsal.

Denně přibývají desítky pojmů, kontrola z řad zkušenějších

Do české verze Wikipedie podle Loužka přibyde zhruba 60 až 70 hesel každý všední den, o víkendu pak kolem stovky. „A třeba na jaře, když byl první lockdown, to bylo i přes 120, 130 hesel během několika dní,“ doplnil wikipedista.

Hesla kontrolují zkušenější dobrovolníci, kteří kromě správnosti údajů posuzují i to, zda neobsahují například nějaké vulgární poznámky. „Komunita dobrovolníků sleduje poslední změny, to, co tam přibyde. Kdybych napsal něco nevhodného, uvidí, že například před dvěma minutami to tam někdo přidal, a odstraní to. Díky tomu máme zajištěno, že zůstane skutečně jen ten obsah, který je pro všechny přínosný,“ prohlásil Loužek.

Česká Wikipedie má navíc i akreditovaný vzdělávací program. „Máme projekty ‚Uč (s) Wiki‘ a ‚Studenti píší Wikipedii‘. Chceme, aby studenti nepsali seminárky do šuplíku, které už nikdy nikdo neuvidí, ale aby to téma zpracovali na Wikipedii,“ přiblížil.

Tagy:
výročí rozhovor internet CNN Prima NEWS Nový den vzdělání Wikipedie encyklopedie Jimmy Wales Larry Sanger Wikimedia Česká republika