7. ročník Festivalu světla BLIK BLIK rozsvítí Plzeň ve jménu přírody

Urban Jungle, česky městská džungle. To je hlavní motto letošního v pořadí 7. ročníku Festivalu světla BLIK BLIK v Plzni. Jeho hlavním poselstvím je zdůraznění role přírody ve městech. Na světelné show umělců z Česka i ze zahraničí se diváci mohou těšit 24. a 25. března. Připravili si celkem 14 instalací, jedna z nich otevře dveře návštěvníkům obvykle uzavřeného ředitelství Plzeňského Prazdroje.

Příroda, její zásadní role ve městech i zmenšení ekologické stopy. To jsou hlavní poselství Festivalu světla BLIK BLIK v Plzni. Tomu odpovídá i fakt, že maximálně využívá ekologické zdroje světla a projekcí. V době konání navíc zhasne na pět desítek lamp veřejného osvětlení. To všechno má za následek nižší spotřebu elektrické energie. Tu organizátoři navíc zpětně vyhodnotí a zjištěné údaje využijí při pořádání příštího ročníku.

Kudy tudy za světlem

Živý les – to je jedna z hlavní instalací. Její autorkou je Kateřina Blahutová. Osvítí Plzeňský Prazdroj, v němž návštěvníci budou moci rozzářit sedm obřích nafukovacích objektů a navíc také vhozením mince přispět na ochranu přírody a životního prostředí v Plzeňském kraji. Samotný pivovar rozzáří projekce uskupení Nightprojection a právě v něm návštěvníci najdou jednu ze dvou placených interiérových instalací. Veřejnosti přístupné bude navíc i ředitelství Plzeňského Prazdroje, ve které maďarské uskupení Visual Fenyszóró rozhýbá deset upravených školních meotarů neboli zpětných projektorů v instalaci Urban Jungle. Druhou placenou instalaci diváci najdou na samém začátku festivalové trasy v Autobusové hale DEPO2015. Obří interaktivní hra se jmenuje Netykavky a je od českého multimediálního umělce INITI.

Zbylých 12 ze 14 instalací je přístupných zdarma. Na nádvoří depa předvede svá tři nadrozměrná světelná tělesa OHMEGA studio Kashmir, jehož leaderem je výtvarník Miroslav Kaška. A světelnou show si příchozí užijí i podél řeky Radbuzy. Lasermappingová show od Laserman CZ bude k vidění pod Železničním mostem a košatý platan v Kopeckého sadech promění umělec Pavel Liška v CerebriTREE. Celou trasu se seznamem konkrétních instalací a jejich umístění najdete na stránkách festivalu.

Výuka nových kreativců

Novinkou je projekt Škola videomappingu, do něhož se mohou zapojit kreativci z Plzeňska. Lektorem festivalového programu je profesor univerzity v Palermu Luca Pulvirenti. A cílem iniciativy je vyškolení alespoň tří kreativců, kteří na lokaci U Branky představí svá díla. Celkem se přihlásilo patnáct zájemců, dvanáct z nich vedení festivalu do programu přijalo a zdarma je vzdělává. Ten nejlepší ze studentů získá navíc finanční odměnu.

„Letošní festival je po loňské edici s katedrálou úplně jiný. Kromě trasy, která vede více přírodou, je důležitým prvkem Škola videomappingu. Stejně jako festival samotný, tak i tento projekt navazuje na dlouhodobou snahu DEPO2015 zvyšovat úroveň místního kreativního sektoru a vytvářet příležitosti pro jeho uplatnění. Věřím, že na lokaci U Branky se vytvoří skvělá atmosféra s videomappingy různých stylů,“ říká kurátor a producent festivalu Jiří Suchánek.

Uplatnění najdou i sami diváci

Vlohy a talent budou moci prokázat i ti, kdo se přijdou jen pokochat světelným uměním. Návštěvníci si totiž budou smět vyrobit a odnést originální svítící brýle s motivy divokých zvířat i rostlin. Workshop se jmenuje Born to be Wild a ocení ho nejen rodiny s dětmi. Jeho přípravu má na starosti DEPO2015 společně se Střední odbornou školou „Nerudovka“.

Na stejném místě bude navíc zahájena výstava Ještě ne světlo, a už ne tma českého výtvarníka Davida Kolovratníka.

„Jsem ráda, že Festival světla BLIK BLIK představuje již sedm let kvalitní digitální umění a zároveň ve velké míře zapojuje veřejnost všech generací z Plzně i širokého okolí. Startuje tak bohatou sezónu kulturních akcí v plzeňském veřejném prostoru,“ doplňuje k festivalu radní pro kulturu a památkovou péči města Plzně Eliška Bartáková.

Eko? Eko!

Ekologie je jeden z oprávněných trendů současnosti. A tak nejen, že se tvůrci snaží snižovat spotřebu energií, ale navíc letos uspoří více než polovinu všech tiskovin. To se daří díky většímu důrazu na digitální komunikaci. S ní pomůže také už zmíněný web festivalu blikblik.cz. Na něm zájemci najdou vše podstatné – instalace a jejich umístění, mapu festivalové trasy i ukázky z předešlých ročníků.

Kdo si chce koupit vstupenku na dvě placené instalace v předprodeji, získá ji na www.goout.cz.

Tagy: