Akcie Sberbank v klinické smrti. Podíl ve společnosti se prodává za méně než korunu

Občané Ruska vzali útokem bankomaty Sberbank.

Ukrajina truchlí nad oběťmi války

Největší ruská banka Sberbank prožívá katastrofický týden. Kvůli ruské invazi na Ukrajinu se společnost stahuje z Evropy a pod tíhou sankcí uzavírá pobočky. A trhy tento firemní kolaps bez okolků reflektují. Například na londýnské burze hodnota společnosti klesla téměř na nulu, její akcie se teď dají nakoupit v přepočtu za 70 halířů.

Ještě před pár týdny byla ruská společnost Sberbank globální společností, která měla po celém světě desítky tisíc bankovních poboček. Jenže pak přišla válka, Rusko vtrhlo na Ukrajinu a Západ přispěchal s balíčkem bezpredentních sankcí. Moskevské banky se teď tváří v tvář kolabujícímu rublu snaží zabránit absolutnímu krachu.

Sberbank teď odchází z Evropy, a to i z českého trhu, kde měla více než 100 tisíc zákazníků. Banka tvrdí, že všem svým vkladatelům dokáže vyplatit kapitál. S budoucností společnosti to ale vypadá bledě. Že se Sberbank z mezinárodní banky promění na regionální firmu věští i trhy.

Levnější než koruna

Ve středu se akcie Sberbank na londýnské burze obchodovaly v přepočtu za 70 halířů. Hodnota podílu v ruské bance tak za poslední týden klesla o 98 procent.

Někoho by mohlo zmást, že na moskevské burze stojí akcie Sberbank stále 131 rublů (sympatických 27 korun). Je to ale tím, že Putin nařídil už minulý pátek burzu v hlavním městě vypnout, aby tím zabránil chaosu na trzích a hromadným odkupům akcií.

Podle ekonomů si tím ale může Rusko ještě více zavařit, jelikož ekonomický šok se může kumulovat a až burza v Moskvě otevře, výprodeje mohou být o to brutálnější. Že na svých 131 rublech nezůstane ani Sberbank, je jisté už teď.

Pokles ceny akcií souvisí také s padajícím rublem, který se nadále propadá na historické dno. Experti předpovídají, že se do budoucna může stát naprosto nerelevantní měnou, anebo může úplně zaniknout. Ruská centrální banka se snaží krizi a riziko hyperinflace hasit překotným zvyšováním úrokových sazeb.

Tagy: