Aktivista Orlov jde do vězení, kritizoval válku na Ukrajině. Rusko je fašistické, řekl u soudu

Moskevský soud odsoudil známého ochránce lidských práv Olega Orlova ke 2,5 roku vězení za kritiku války proti Ukrajině a údajné diskreditování ruské armády, oznámila média. U soudního líčení podle agentury Reuters prohlásil, že ničeho nelituje, Rusko označil za totalitní a fašistickou zemi. Přímo ze soudní síně byl odveden do vězení.

Sedmdesátiletý Orlov je spjat s nevládní organizací Memorial, která dostala Nobelovu cenu míru za rok 2022 a kterou o rok dříve ruské úřady zakázaly. Před soudem stanul v krátké době podruhé, předchozí proces skončil loni v říjnu pokutou ve výši 150 tisíc rublů (zhruba 38 tisíc korun). Předmětem obžaloby byl článek, ve kterém Orlov napsal, že Rusko se za prezidenta Vladimira Putina snížilo k fašismu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Trump Putina nezná a nechápe. Bez pomoci USA zemřou miliony lidí, řekl Zelenskyj pro CNN

„Krvavá válka, rozpoutaná Putinovým režimem proti Ukrajině, je nejen masovým vražděním lidí, ničením infrastruktury, ekonomiky a kulturních objektů této nádherné země. Není to jen ničení základů mezinárodního práva. Je to i ta nejtěžší rána pro budoucnost Ruska. Země, která se před 30 lety uvolnila z komunistické totality, sklouzla zpět do totality, tentokrát fašistické,“ napsal v článku, který původně vyšel ve francouzštině.

Vzhledem k věku a zdravotnímu stavu jednoho z šéfů Memorialu navrhla tehdy prokuratura místo vězení udělení pokuty. Orlov označil rozsudek za „mírný, ale nezákonný a nespravedlivý“. Prokuratura nicméně změnila postoj, odvolala se a v prosinci soud nařídil nový proces. Prokuratura usilovala o trest vězení pro aktivistu kvůli „politické nenávisti vůči Rusku“.

Orlov před soudem zopakoval svou kritiku ruského válečného tažení a trval na tom, že je skutečným vlastencem. Odsoudil počínání obžaloby a prohlásil, že ho pronásledují, protože si dovolil veřejně kritizovat počínání úřadů. Ve své závěrečné řeči podle Reuters trval na tom, že nespáchal žádný zločin, ničeho nelituje a Rusko označil za totalitní a fašistický stát. U soudu také četl Proces Franze Kafky, doplnil portál Meduza.

Vězení může hrozit všem kritikům války

Ustanovení o „diskreditaci“ a o „šíření lživých informací“, přijatá po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu a hrozící až patnáctiletým vězením, mají umlčet veškerou kritiku války a ruského vedení, připomněla média.

Orlov je jedním z nejznámějších a nejuznávanějších obránců lidských práv v Rusku, k vedení Memorialu patřil od roku 1999. Je také jedním z posledních kritiků Kremlu, kterého úřady dosud neuvěznily nebo nedonutily k emigraci, podotkla agentura AFP. Memorial proslul odhalováním zločinů komunismu a stalinismu v někdejším Sovětském svazu a postupně se stal největším sdružením na obranu lidských práv v Rusku. Předloni získal Memorial společně s běloruským disidentem Alesem Bjaljackým a ukrajinským Centrem pro občanské svobody Nobelovu cenu za mír. Ruský soud nařídil v prosinci 2021 rozpuštění sdružení.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Výhra Ruska by nás přišla draho. Náklady na obranu NATO by vzrostly až třikrát, varoval Žáček

Tagy:
Ukrajina aktivisté věznice soud Rusko ruská invaze na Ukrajinu Oleg Petrovič Orlov