Albrightová překonala status imigrantky. Dosáhla amerického snu, má jasno Svoboda

Madeleine Albrightová

Poslední rozloučení s Madeleine Albrightovou (427)

Madeleine Albrightová musela překonat status imigrantky. „To, že s tímto hendikepem začala, jí možná dávalo sílu bojovat každou minutu. Americký sen se jí nakonec podařil. Byla extrémně pracovitá,“ ocenil ve speciálním vysílání CNN Prima NEWS bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL). Ve středu se konal její pohřeb.

Albrightová byla americká i česká vlastenka a první dáma diplomacie USA. Svého času nejvlivnější žena světa. Po studené válce se zasadila o začlenění Česka a dalších postkomunistických zemí do západních struktur. Měla zásadní podíl na přijetí ČR do NATO.

„Musela překonat, že je imigrantka. Ať je Amerika jakkoliv otevřená, exulanti a imigranti to mají vždycky výrazně těžší. Že se v USA prosadila, je důkazem obrovské velikosti, nasazení, pracovitosti a ctižádosti. Zaplatila cenu svým manželstvím. Bez toho by nedosáhla výsledku, který byl,“ vysvětlil Svoboda.

Hendikep jí dal sílu bojovat

„To, že s tímto hendikepem začala, jí možná dávalo sílu bojovat každou minutu. Americký sen se jí nakonec podařil. Byla extrémně pracovitá a nasazená,“ dodal bývalý šéf diplomacie.

Na Svobodu nejvíce zapůsobilo, když se s Albrightovou setkal poprvé. „Bylo to v New Yorku. Měli jsme spolu snídat. Obával jsem se, jak bude rozhovor probíhat. Šla ale k věci a bavila se se mnou jako rovný s rovným. Zapůsobí, když přijde člověk s takovým životopisem a je milý a ne arogantní. Měla smysl pro humor a byla velmi inteligentní,“ vzpomínal Svoboda.

Albrightová vždy hájila demokraty. „Uměla ale dobře komunikovat i s republikánským táborem,“ řekl Svoboda.

Na středečním pohřbu Albrightové promluvili významní politici – americká hlava státu Joe Biden, exprezident Bill Clinton a jeho manželka Hillary, též bývalá šéfka americké diplomacie. Na více než dvouhodinovém smutečním obřadu ve washingtonské katedrále se shromáždilo zhruba 1 400 hostů.

„Nejpolitičtější řeč měl prezident Biden, nejosobnější Hillary Clintonová, po kterém následoval největší potlesk,“ ohodnotil bývalý ministr zahraničí.

Tagy: