Alfou a omegou je odpočatý řidič. Dopravní expert nastínil, na co si dát pozor při cestování

Dopravní expert Roman Budský

Jak vysoké teploty ovlivňují řidiče?

Vysoké teploty, které momentálně sužují prakticky celou Evropu, mají negativní vliv i na chování řidičů, upozornil dopravní expert Roman Budský. Ve vysílání CNN Prima NEWS radil, jak se připravit na cestu na dovolenou autem.

Podle Budského se v současné době pohybuje na silnicích hodně řidičů, kteří jsou kvůli vedru pomalejší při rozhodování a dělají i více chyb. „Bývají nervóznější, náchylnější k agresivnímu jednání,“ vysvětlil vliv teplého letního počasí na chování šoférů. Na komunikace vyjíždí i více cyklistů či motorkářů, což se projevuje zvýšenou nehodovostí. „Dá se očekávat, že vážnějších dopravních nehod přibyde,“ uvedl dopravní expert.

ČTĚTE TAKÉ: Zrušený odlet, problémy v hotelu, chybějící pas. Co dělat, aby se zájezd nezměnil v peklo?

Řada Čechů přitom v těchto chvílích vyráží autem i na dovolené do zahraničí. Aby cesta proběhla v klidu a výletníci do cíle dorazili v pořádku, je třeba dbát na několik jednoduchých pravidel. „Alfou a omegou je, aby za volant usedl odpočatý, vyspalý řidič. Unavený je náchylnější k tomu, aby udělal nějakou fatální chybu,“ připomněl nejzákladnější pravidlo Budský.

Výkon unaveného člověka je podle něj srovnatelný s řízením středně opilého šoféra s 0,8 promile. „To s sebou nese pětinásobné až sedminásobné riziko, že způsobí vážnou, případně smrtelnou dopravní nehodu,“ varoval expert.

Dalším důležitým pravidlem je také dodržování pitného a stravovacího režimu. Řidiči by se podle Budského měli vyvarovat těžkých jídel, samozřejmostí je i dostatečně pít: „Dehydratace má stejný vliv jako únava.“ Roli hraje i teplota ve vozu, která by optimálně měla činit 20 až 25 stupňů. „Udělat z auta pojízdný chladicí box je extrém,“ zdůraznil Budský.

Na cestě se nesmí zapomínat ani na pravidelné přestávky, v případě posádky dospělých lidí stačí po 2,5 až třech hodinách. „Když jedeme s dětmi, je dobré dělat pauzy po dvou hodinách na 15 až 20 minut. Vystoupit, protáhnout se, vyvětrat auto,“ radí expert s tím, že je důležité myslet také na to, jak potomky zabavit. „Děti se začnou rychle nudit a jejich chování potom může řidiče znervózňovat,“ vysvětlil. Je tedy dobré mít po ruce například tablet, na kterém ratolesti mohou sledovat pohádky.

Tagy: