V Česku se bude lyžovat, byť to bude náročné, slibuje ministr Havlíček

Havlíček

INTERVIEW 23.11.2020

Sám ministr Karel Havlíček by chtěl lyžařská střediska otevřít, ač v omezeném režimu. Jak bude zimní sezona vypadat? A jaká opatření jsou v silách personálu? Na otázky odpovídal v pořadu Interview na CNN Prima NEWS šéf Unie horských povolání Ladislav Janků. V pondělí se ministerstvo průmyslu a obchodu a sdružení daného sektoru zatím dohodly, že klíčové bude takové nastavení front u vleků a lanovek, aby se minimalizovala možnost nákazy.

„Jednáme s hygieniky, během několika dní výsledky představíme. Inspirujeme se v Rakousku, Švýcarsku. V každém případě chceme, aby lidé mohli využívat lyžařských areálů, byť to bude, podobně jako u obchodu a restaurací, v omezeném režimu, bude to náročnější na řízení front, počet návštěvníků či obslužné obchody,“ řekl MF DNES ministr Karel Havlíček.

Asociace horských středisek (AHS) už navrhla sadu opatření pro skiareály. Počítá s tím, že u pokladen a na nástupištích se označí rozestupy, z nichž budou mít výjimku členové jedné domácnosti. Sjíždění sjezdovek se rozestupy týkat nemají.

Střediska zajistí dezinfekci vnitřních i vnějších prostor a rozšíří možnosti on-line nákupů i plateb. Počítá se také s častějším větráním kabin lanovek a změnami v organizaci lyžařských škol a zábavních akcí. Jasno by mělo být do týdne, konečné slovo připadá ministerstvu zdravotnictví.

Podle Janků je třeba, aby lyžařské areály co nejdříve věděly, za jakých podmínek budou moci otevřít, aby se na to mohly připravit. „Musíme zajistit personál, vysněžit, zajistit technické zázemí,“ zdůraznil.

Problém je, že protiepidemický systém zatím lyžařské areály vůbec nezmiňuje. „Navrhli jsme speciální kolonku, protože plošná opatření nejdou vztáhnout na lyžování,“ podotkl Janků, podle něhož je v tomto smyslu potřeba doplnit tabulku pětistupňového protiepidemického systému (PES).

Některá střediska už nyní oznamují, že začínají sezonu 7. prosince. „Je to teoreticky reálné, pokud by nastal 3. stupeň. Záleží ale na vládě,“ uvedl Janků. Areály by pak musely splnit například pravidlo maximálně čtyř lidí u stolu ve stravovacích zařízeních.

Posílení je v silách provozovatelů

Systém PES uvádí, že v pátém stupni lze rekreačně venku sportovat nejvýše do dvou lidí, ve čtvrtém stupni maximálně v šesti lidech a od třetího stupně vždy pouze ve dvou hracích týmech či skupinách. Ve druhém a prvním stupni není počet lidí sportujících venku omezen.

Podle Janků se pravidla nastaví tak, aby vše bylo bezpečné. „Počítá se s managementem, inteligentními frontami i omezenou kapacitou kabinek,“ slibuje. Střediska budou také muset zaměstnat další lidi, kteří by dohlíželi na dodržování nařízení. „Personální posílení je v silách provozovatelů,“ sdělil Janků.

Doufá však, že na rozdíl od kabinek lanovek nebude na sedačkách nebo kotvách nutné nosit roušky, stejně jako to mají v Rakousku. „Ze svahu dolů by se potom jezdilo bez ochrany,“ řekl Janků. Samozřejmostí je dezinfekce společných vnitřních prostor, podpora on-line služeb nebo posílení skibusů.

Podle Janků je potřeba udělat všechno pro to, aby Češi mohli jezdit na hory. „Obavy přetrvávají, ale doufejme, že k tomu vláda přistoupí se zdravým rozumem. Lidé potřebují hory nejen kvůli fyzické kondici, ale i kvůli psychice,“ podotkl.

Ceny by se zvyšovat neměly

„Rádi bychom apelovali na Čechy, aby pokud možno jezdili tuto sezonu na naše hory,“ zdůraznil. Lyžařská střediska jsou totiž součástí tuzemského cestovního ruchu, který je podle něj opravdu na kolenou.

I proto se ceny služeb letos nezvýší. „Ceny se razantním způsobem nebudou měnit. Je otázkou, jak to bude v budoucnu, musíme však doufat, že se tak nestane,“ řekl Janků. Podle něj se lyžaři nemusejí obávat nedostatku sněhu. „Areály jsou schopny flexibilně reagovat, během tří až sedmi dnů jsou schopné se zasněžit,“ dodal.

Rozhovor Lucie Hrdličkové s Ladislavem Janků si můžete poslechnout i jako podcast:

Všechny podcastové pořady CNN Prima NEWS najdete na SpotifyGoogle PodcastsApple PodcastsCastboxu a dalších platformách.

Tagy:
lyžování Švýcarsko Rakousko Google CNN Prima NEWS Lucie Hrdličková Interview Česko lyžařské středisko Ladislav Janků lanová dráha Ministerstvo zdravotnictví České republiky Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky