Divoká Amazonie na Lipně: Návštěvníci mohou nahlédnout do života obávaných piraň i murén

Nedaleko břehu lipenské vodní nádrže se návštěvníkům nabízí možnost nahlédnout do divokého světa pod hladinou. Ve třiceti akváriích plavou jak ryby pro české vody typické, tak i více či méně nebezpeční živočichové z daleké Amazonie. V nejrůznějších expozicích tak lze během chvíle navštívit hned několik světadílů.

Výprava pod hladinu začíná ve studených českých vodách. V lipenském podvodním světě plavou kapři, cejni, štiky a když budete mít štěstí, uvidíte i kriticky ohroženého úhoře.

Od kaprů a jeseterů se návštěvníci během chvilky přesunou do tropických vod. Jejich obyvateli jsou nenápadní lovci velcí sotva jako lidská dlaň, ale i ti, jež nelze přehlédnout. „Preferuju mořská akvária. Ta barevnost a různorodost korálů je opravdu učarující. Osobně mám rád klid a relax, kterým to prostředí působí,“ říká spoluzakladatel podmořského světa Bořivoj Vágner v pořadu Prima Česko.

Nebezpečné osazenstvo akvárií

To ovšem platí jen o pohledu zvenčí. Uvnitř plavou méně i více nebezpeční živočichové. Patří k nim i dravá muréna přezdívaná „její veličenstvo“ mořského království. Uspořádat hostinu pro tuhle zelenou aristokratku není jen tak. Dokáže totiž mrštně vyskočit z vody a svou místní hostitelku už v minulosti dokonce pokousala.

ČTĚTE TAKÉ: Nejdelší sladkovodní tunel v Evropě najdete v Modré. K vidění je tam i třicetikilový kapr

Další obyvatelé akvárií, kteří vzbuzují respekt, obývají vody od Venezuely po Argentinu –⁠ piraně. Žijí v líně se valících říčních tocích, jako je například Amazonka. Piraně tu mimochodem sousedí s trnuchou, na první pohled roztomilým puntíkovaným rejnokem, ovšem pro člověka také životu nebezpečným. Její dlouhý bičovitý ocas skrývá jedovaté žihadlo.

Mezi další zdejší obyvatele patří i tlamovec černoploutvý. Seznamte se s rodáky z afrického jezera Malawi. Samičky jsou žluté a svá mláďata nosí v tlamě –⁠ koneckonců proto tlamovci. A nechybí ani oranžové rybky oblíbené především mezi nejmenšími návštěvníky, většinou na ně volají prostě Nemo –⁠ klauni očkatí.

Podvodní lipenská akvária vznikla vlastně náhodou. To když jejich dnešní spolumajitel potkal Steva Lichtaga, proslulého českého filmaře žraloků. „On měl expozici na Staroměstském náměstí. Dostal výpověď, tak slovo dalo slovo. Řekli jsme si, že bychom udělali podobnou expozici tady ve Frymburku a začali jsme budováním sladkovodních nádrží. Pak jsme přešli na biotopy Amazonie, střední Afriky a nedávno jsme otevřeli středisko amazonského pralesa s florou i faunou,“ vypráví Bořivoj Vágner.

Do hlubokého oceánu se tu návštěvníci mohou přenést i pomocí 3D brýlí. Vybrat si lze ze dvou variant – buď se vypraví za delfíny, nebo rovnou za žraloky.

Tagy: