Biden neplní předvolební slib. Budování zdi na hranici s Mexikem nemůžu zastavit, připustil

Američané pokračují ve výstavbě zdi na hranici s Mexikem.

Stavba hraniční zdi v USA pokračuje

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena plánuje i nadále rozšiřovat zeď na hranici USA s Mexikem, aby tak zabránila nelegálním přechodům migrantů. Informuje o tom stanice CNN. Aktuálně má jít zhruba o 30kilometrový úsek ve státě Texas. Biden přitom v minulosti sliboval, že pokud bude prezidentem, budování zdi, která je symbolem vlády jeho předchůdce Donalda Trumpa, zastaví.

Před prezidentskými volbami v roce 2020 byla rétorika Joea Bidena v otázce budování zdi jasná. Sliboval, že pokud bude zvolen, tak Američané nepostaví už ani kousek zdi na hranici s Mexikem, připomněla CNN.

Situace se však změnila. Ministerstvo vnitřní bezpečnosti oznámilo záměr budovat nové části v Texasu, konkrétně u řeky Rio Grande, tedy na tradičním místě přechodů migrantů. Má jít o úsek dlouhý zhruba 30 kilometrů. Agentura Bloomberg píše o 27 kilometrech, stanice BBC pak o 32.

„V aktuální době existuje naléhavá a bezprostřední potřeba budovat fyzické bariéry a silnice v blízkosti hranice Spojených států, aby se zabránilo nezákonným vstupům do USA ve vytipovaných oblastech,“ vysvětlilo ministerstvo.

Americká agentura pro clo a ochranu hranic (CBP) navíc uvedla, že prostředky určené pro pokračující výstavbu zdi byly již dávno alokované a nelze je přemístit jinam než na budování Trumpova korunního projektu.

Podobně nyní hovoří i americký prezident Joe Biden. Podle něj už nynější stavbu bariér „nemůže zastavit“, jak řekl médiím. Na dotaz, zda skutečně věří, že zdi zabrání migrantům překračovat hranice, odpověděl stručně „ne“. Stejný názor na zeď má také mexická hlava státu Andrés Manuel López Obrador, který řešení označil za „krok zpět“.

Zeď na hranicích USA s Mexikem byla jedním z hlavních symbolů vlády Bidenova předchůdce a rivala Donalda Trumpa. Ten výstavbu rozsáhlé bariéry měl jako jeden ze svých hlavních předvolebních slibů.

Poslední dva roky USA zaznamenávají mimořádně velké počty zatčených běženců na hranicích. Měsíčně jde i o více než 200 tisíc migrantů.

Tagy: