V USA se hraje o budoucnost Ukrajiny, Kongres ale paralyzují hádky. Zmírní Biden chaos?

Američtí politici se rozhádali kvůli fungování Kongresu a podpoře Ukrajiny. Radikální křídlo republikánů způsobilo historický vyhazov spolustraníka z pozice předsedy Sněmovny reprezentantů (dolní komory). Americký prezident Joe Biden se teď v chaosu snaží politiky přesvědčit, že podpora Ukrajiny je pro USA potřebná.

Spojené státy jsou bezkonkurenčně největším podporovatelem Ukrajiny ve válce. Posílají peníze, moderní zbraně, sdílí know-how. Doposud byla americká podpora stoprocentní, třebaže s některými rozhodnutími administrativa Joea Bidena na vkus Ukrajinců otálela až příliš dlouho.

Jenže během posledních týdnů se do dobře promazaného amerického stroje dostává štěrk. Podle průzkumu CNN si většina Američanů už nepřeje, aby Washington Ukrajinu vojensky podporoval. A odliv pozitivního sentimentu se projevuje i v Kongresu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Íránské zbraně budou sloužit také Ukrajině. USA posílají Kyjevu i zabavenou munici

Chaos v dolní komoře

Američtí zákonodárci poprvé během konfliktu o víkendu neschválili další balík pro Ukrajinu. Nešlo tedy o klasické zamítnutí, ale o nezařazení ukrajinské podpory do rozpočtu v rámci zákona o nouzovém financování na příštích 45 dní. USA totiž hrozí platební neschopnost, která by paralyzovala celou zemi.

Miliardy pro Ukrajinu se nakonec součástí balíčku nestaly kvůli několika republikánům. Při jednání o záchraně federálních financí se Kongres tak rozhádal, že ve Sněmovně reprezentantů došlo k něčemu, co se v 234leté historii této instituce nikdy neudálo – vyhození předsedy. Informoval o tom web NBC News.

Hlasování o odvolání republikánského šéfa Kevina McCarthyho, který se od začátku své funkce potýkal s kolísající podporou, vyvolali jeho vlastní spolustraníci. Rebelskou kliku republikánů podpořili všichni demokraté a kvůli celkem 216 hlasům (proti bylo 210 kongresmanů) se McCarthy musel poroučet.

Bílý dům chce zklidnit situaci

Provoz Kongresu je proto ochromený. Prozatímním předsedou Sněmovny reprezentantů se stal republikánský kongresman ze Severní Karolíny Patrick McHenry. Americký prezident Joe Biden se teď snaží vrátit politiky zpátky na kolej a přesvědčit je, že v podpoře Ukrajiny musí pokračovat.

„Dělá mi to starosti. Ale vím, že většina členů Sněmovny reprezentantů i Senátu a obou stran se vyjádřila, že financování Ukrajiny podporuje. Existují ještě jiné způsoby, jak na to získat finanční prostředky,“ reagoval Biden, nespecifikoval ale, o jaké způsoby by mělo jít.

Podle Bidena je Ukrajina klíčové bojiště, kde se střetává demokracie s autoritářskými režimy. Neznámý politický zdroj pro NBC potvrdil, že podpora Ukrajiny v Kongresu trvá, nejde ale o nic automatického.

Že se zmatky v Kongresu nakonec podaří vyřešit ve prospěch Kyjeva, věří i prezident Volodymyr Zelenskyj. „Myslím, že je příliš pozdě na to, abychom si dělali starosti. Musíme na tom pracovat,“ řekl ukrajinský prezident při návštěvě Španělska. Upozornil na to list The New York Times.

Tagy:
válka Ukrajina podpora hádky USA Kongres Spojených států amerických