Experti: Nebojme se americké vojenské základny v Česku. Ukažme, na čí straně stojíme

Američtí vojáci jezdí přes Česko na cvičení NATO pravidelně.

Zlámalová a Honzejk hodnotí kongres ODS

Případná výstavba americké vojenské základny v Česku rozdmýchala emoce jak u občanů, tak politiků. Češi se jí však nemusí obávat, uvedli oslovení experti ve vysílání CNN Prima NEWS. Základna by naopak měla podle nich pomoci jako prostředek naší vlastní obrany.

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) v sobotu řekla, že po Velikonocích bude v USA jednat se svým protějškem Lloydem Austinem. Mimo jiné by chtěla otevřít téma přítomnosti americké vojenské základny v Česku. Česko by podle ní mohlo uzavřít podobnou dohodu jako Slovensko, na jejímž základě Američané mohou v zemi využívat dvě vojenské základny.

„Z vojenského hlediska přítomnost koaličních sil na území ČR nic nezmění. Jsme součástí obrovské aliance – máme kolektivní ochranu a v případě našeho napadení by se všechny státy chovaly tak, jako kdyby byly napadeny samy,“ vysvětlil bývalý příslušník Vojenské policie Miroslav Lidinský. „Takovou základnu podporuji stejně, jako jsem před několika lety podporoval radar,“ řekl bezpečnostní expert Andor Šándor.

Podpora české odolnosti vůči Kremlu

Bezpečnostního rizika se neobává ani analytik Výzkumného centra Asociace pro mezinárodní otázky Pavel Havlíček. „Jakákoliv podpora české odolnosti vůči agresivním krokům ze strany Kremlu je podle mého soudu jen vítaná a skutečně bychom se na to měli zaměřit. Jak vidíme v Polsku, na Slovensku i jinde, je to důležitý prostředek vlastní obrany,“ řekl Havlíček.

„Přítomnost vojáků NATO na našem území by neměla být vnímána jako něco negativního a nepřípustného. Musíme dát jasně najevo, na které straně stojíme. Strany se nám krystalizují poměrně dobře – jsme na seznamu nepřátelských zemí Ruské federace. Proto je jen přirozené, že naše stávající alianční závazky budou zásadní pro naši bezpečnost v budoucnu. Je to zatím obnovená idea některých politiků,“ sdělil bezpečnostní expert Hynek Melichar.

Také politici se ohledně případné výstavby americké vojenské základny v názorech rozchází. „Nebude snadné to prosadit. Piráti se začali krotit a ukazují, co jsou zač. ANO a SPD jsou proti, českou politickou scénu to štípne. Vláda by ale měla objektivně dělat, co je dobré pro Česko. Takže základnu prosadit, pokud budou mít Američané zájem,“ má jasno komentátor Hospodářských novin Petr Honzejk.

„Je skvělé, že v této věci je vláda aktivní a prospělo by nám to. Může se objevit nižší procento aktivistů, ale nesmíme je poslouchat a musíme lidem vše pečlivě vysvětlovat,“ dodala analytička webu Echo24 Lenka Zlámalová.

Tagy: