Americký veterán a jeho jednotka na Ukrajině se stali hitem. Vysloužil si ale i kritiku

NATO zdvojnásobilo síly na východním křídle.

Válka na Ukrajině (28.3.2022 14:00)

O tom, jak válka na Ukrajině vypadá, se veřejnost dozvídá díky reportérům z místa i místním. I vojáci přidávají nejrůznější záběry na sociální sítě. Jejich sílu využil i americký veterán James Vasquez, který vstoupil do ukrajinské armády jako zahraniční dobrovolník začátkem tohoto měsíce. A strhl tím na sebe vlnu pozornosti. Zatímco od některých sklízí obdiv, jiní ho kritizují.

Sedmačtyřicetiletý americký vojenský veterán, který se živil jako dodavatel rekonstrukcí domů v Connecticutu, opustil svou práci, aby odcestoval na Ukrajinu. Kromě toho, že se chopil zbraní, se také chopil telefonu a vše zaznamenává na kameru.

Videa, která přibližují tamní atmosféru, se na sociálních sítích stala velmi populární. „Dáváme si přestávku. Nosit 80 liber (zhruba 36 kilogramů, pozn. red.) výstroje vás unaví,“ píše například v jednom příspěvku. Na fotografii pózuje s dalším vojákem.

Vasquez se na Twitteru chlubí i úspěchy. „Tuto vesnici už měsíc okupují Rusové, terorizují lidi a berou jim jídlo. Dnes (ve čtvrtek) jsme tam vstoupili, odvezli sedm tanků a nespočet Rusů, čímž jsme tyto lidi osvobodili,“ prohlásil dále. Vesnice se měla nacházet v Kyjevské oblasti.

Ve volnu děláme výcvik

„Já a jeden britský voják v době volna pravidelně pořádáme výcvik. Taktické manévry, první pomoc atd. Jsou ochotní a rychle se učí. Je mi opravdu ctí bojovat s těmito skvělými muži,“ napsal v souvislosti k ukrajinským vojákům.

Na Ukrajinu totiž dorazili pomáhat vojáci z řady států Evropy nebo i Brazílie. Po příjezdu do místa bojů ale údajně některé z vojáků čekalo kruté vystřízlivění. Někteří dobrovolníci totiž zjevně jeli na Ukrajinu za účelem zdravotní pomoci nebo organizace výcviku, zahraniční legie měla ale údajně po třech až pěti dnech tréninku zamířit do první linie.

Vasquez se ale na sociálních sítích prezentuje sebevědomě. Jeho odhodlání tak zaujalo i řadu médií. „Mnoho zpravodajských agentur se mnou chtělo udělat rozhovor. Se vší úctou, počkejte, prosím, až se vrátím. Kdybych věděl, že pár tweetů vzbudí takovou pozornost, neudělal bych to. Rád vám vyhovím, až se vrátím,“ napsal v pátek odpoledne na Twitter.

Někteří však jeho sdílnost kritizují. Obávají se, že tím prozradí, kde se vojáci nachází, a ohrozí tím i civilisty. Vasquez však argumentoval tím, že jednotky jsou neustále v pohybu. „Vy nejste na stejném místě, ale civilisté tam musí být každý den,“ kritizoval ho jeden z uživatelů.

Bývalý seržant americké armády, který má zkušenosti z Iráku a Afghánistánu, je otcem čtyř dospělých dětí, řekla jeho manželka Tina britskému webu Daily Mail. I když vstoupil do dalšího nebezpečí, jeho žena ho prý od samého začátku podporovala. „Je to v jeho DNA a on mě oslovil, přišel za mnou po práci a řekl: ‚Musíme si promluvit, nemůžu se na to dívat v televizi, musím těm klukům pomoct,‘“ popsala.

Tagy: