Anežka nemůže ani pohladit syna, místo péče o něj bojuje o život. Lidé vybrali miliony

Anežka je upoutaná na invalidní vozík.

Češi se mladé mamince složili na lék

Anežce, která už osm let bojuje s roztroušenou sklerózou, poslali lidé už téměř sedm milionů korun. Sbírku založila její rodina proto, že Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) už sedmkrát odmítla hradit její léčbu. Místo toho, aby se starala o svého syna, bojuje o život. Skončila na invalidním vozíku a její stav se stále zhoršuje. Díky dárcům už ale lékaři připravují podání léku.

„Teď tu máme lockdown a musíme být všichni co nejvíc doma. Ale ještě včera stihl Pavel zajet s Anežkou na další vyšetření do olomoucké fakultní nemocnice. Moc doufáme, že současná situace nenaruší připravované podání léku. Lékaři pracují s termínem v druhém listopadovém týdnu,“ informovala ve čtvrtek rodina na facebookové stránce Pomůžu Anežce.

Stejně se jmenuje také sbírka, kterou se Anežčini blízcí rozhodli založit. Na webových stránkách také popsali její příběh. „Anežka je 31letá maminka trpící roztroušenou sklerózou. Až do porodu syna Vašíka (v únoru 2019) neměla žádné větší zdravotní problémy. Ale už první měsíce mateřství se její stav začal rapidně zhoršovat,“ píše se na webu.

Lékaři doporučili mladé mamince lék Lemtrada, který stojí 1 250 000 korun. Když ale v únoru 2018 o úhradu léčby požádali VZP, ta ji odmítla. A poté ještě šestkrát. Lemtrada je přitom podle specialistů RS centra Fakultní nemocnice Olomouc nejen nejvhodnější, ale také jedinou možnou léčbou.

Podle VZP o tom, jaké léčivé přípravky mají být z veřejného zdravotního pojištění hrazeny, rozhoduje Státní ústav pro kontrolu léčiv. Ten stanovuje také indikační kritéria, která musí pacienti splnit, aby lék dostali. Podle revizních posudků lékařů je Anežka splňuje, pojišťovna ale zastává jiný názor.

Češi naštěstí ukázali, že umí pomoci, a milion poslali během jediného dne. Ve čtvrtek odpoledne bylo na transparentním účtu, který spravuje Charita, na podporu Anežky už téměř sedm milionů. Rodina slibuje, že peníze využije na další potřebné věci, například úpravu domu, případně rehabilitaci.

Anežka, která ještě na začátku roku 2020 mohla s dopomocí chodit, už je totiž plně upoutána na vozík s podporou hlavy. Také hůře mluví a bez pomoci už se ani nenají. „Vašík už chodí, Anežka ale neudělá jediný krok. Vašík mluvit začíná, Anežka přestává,“ popsal Anežčin manžel Pavel Táborský. Díky všem, kdo přispěli, teď má celá rodina nadějnější vyhlídky. Jak příběh pokračuje, můžete sledovat i na Facebooku.

Tagy: