Ochlazování ve vedrech má i svá rizika, popsal Prymula. Varoval před panickými nákupy léků

Epidemiolog Roman Prymula

Epidemiolog Roman Prymula o nástrahách léta

Horké počasí není takový problém jako střídání teplot. V pořadu Nový den na CNN Prima NEWS to uvedl epidemiolog Roman Prymula. Popsal dvě časté chyby, které lidé ve snaze se v parných dnech ochladit praktikují. Poté se vyjádřil ke kapacitám lékáren a varoval před panickými podzimními nákupy léků.

„Zdravotním komplikacím v horkém počasí se dá bránit. Samo horko však není takový problém, ale vadí zejména střídání teplot, kdy z teplého prostředí přecházíme do velmi klimatizované místnosti. Na angíny je nejhorší, že konzumujeme chlazené nápoje a někdy z přemíry snahy, aby byly co nejchladnější, do nich dáváme kostky ledu. To však vede k tomu, že když takových nápojů vypijeme několik, tak se nám hrdlo zchladí natolik, že může vzniknout angína,“ vysvětlil bývalý ministr zdravotnictví Prymula.

Zdůraznil, že od stolu nelze určit, zda bolest v krku v létě avizuje klasickou angínu, nebo jiný zánět. „Pokud jsou však mandle zarudlé, stejně jako patrové oblouky, a zejména pokud na nich vidíme takzvané čepy, tedy bílé či nažloutlé povlaky, jedná se o signál, že je to skutečně bakteriální záležitost, a měli bychom se léčit antibiotiky,“ pokračoval.

Pokud by k této léčbě nedošlo, hrozí vznik „sterilních komplikací“. „Autoimunitní reakce na konkrétní bakteriální agens, který tam máme, jinak vede k tomu, že můžeme mít problémy i se srdcem a s ledvinami,“ doplnil epidemiolog.

S blížícím se podzimem panují i otázky kolem dostatečných kapacit lékáren. „Pořád jsme ve stadiu hledání řešení, aby nedocházelo k nedostatku léků. Podle toho, kolik na podzim bude respirací, se ukáže, zda jich máme dost. Vlivů bude řada, určitě dojde k nárůstu onemocnění. Lidé budou nakupovat různé volně prodejné preparáty, u nich však budou bohužel opět hrát roli panické reakce. Lidé budou nakupovat do zásoby. Můžeme dovézt třeba trojnásobek, ale stejně to nebude stačit,“ konstatoval.

Pro koho jsou vhodné vakcíny proti RS virům? A na kolik zájemce vyjdou? Nejen to se dozvíte ve výše přiloženém videu.

Tagy: