ANO je bohatá nevěsta. Babišova slova o nové totalitě se poslouchají těžko, přiznala Jourová

S výroky Andreje Babiše (ANO) o údajné nové totalitě v Česku nesouhlasím a ani je neomlouvám. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS to řekla eurokomisařka Věra Jourová (ANO). Problém vidí i v tom, že expremiér zmíněné výroky pronáší na půdě Parlamentu, což se Jourové podle jejích slov „poslouchá velmi těžko“. Celý rozhovor vyjde v sobotu a dozvíte se v něm mimo jiné, co jedna z nejvlivnějších žen v Česku považuje za největší úspěch během svého působení v Evropské komisi a v čem ji Brusel rozčiluje.

Co říkáte na opakované výroky vašeho předsedy Andreje Babiše (ANO) o údajné nové totalitě v České republice?
Nebrala bych je zase tak vážně. Sice to říká na půdě Parlamentu, což se mi samozřejmě poslouchá velmi těžko. Ani to neomlouvám, ani s tím nesouhlasím. Na druhou stranu vím, co je pan předseda schopen říct, když ho někdo vytočí. A tohle, myslím, řekl ve velmi vysoké míře vytočení.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pekarová: Babišova „nová totalita“? Chucpe. SPD mluví o cenzuře, po invazi mazala příspěvky

Lidé poměrně často mluví o názorovém rozkolu uvnitř ANO. Například Jan Farský (STAN) před časem uvedl, že české a evropské ANO je jako černá a bílá. Zajímal by mě váš pohled. Jak se díváte na postoje domácích představitelů hnutí?
Pan Babiš často říká, že hnutí ANO je členem ALDE (Aliance liberálů a demokratů pro Evropu), protože to chtěl Telička.

Ano. Rád bych doplnil, že Pavel Telička se s hnutím ANO rozešel již v roce 2017…
I to je pravda. Pavel Telička otevřel dveře do ALDE v době, kdy se ANO opravdu chovalo jako středová liberální strana, kterou jsem tehdy pomáhala zformovat. Jako bývalé sociální demokratce mi vyhovovala jeho sociální politika. Sedělo mi i zahraniční směřování na Západ a Spojené státy. V době, kdy bylo ANO ve vládě, nesáhlo na justici ani na nezávislá média. V případě evropského angažmá musím potvrdit, že pro stranu ALDE je jakékoliv kamarádění se s Viktorem Orbánem jako červený hadr – třeba když pan Babiš hovoří v Budapešti s Viktorem jako se svým přítelem a přitakává mu na jeho vysoce konzervativně národovecké názory. Vězte, že monitoring tisku v Bruselu funguje fakt dobře. Všechno se tu hodnotí. Spousta lidí v Evropě si uvědomilo, že se ANO dílem tlaku svého předsedy zřejmě ocitá spíš na konzervativní straně spektra.

Ptal jsem se na rozkoly v ANO i z důvodu, že vaše kandidátka do evropských voleb, které se uskuteční v příštím roce, bude zřejmě vypadat poněkud odlišně ve srovnání s roky 2019 či 2014. Kandidovat za ANO nebude Dita Charanzová ani Martina Dlabajová právě kvůli konzervativnějšímu a více národoveckému směřování hnutí. Má vůbec smysl, aby ANO v ALDE zůstávalo?
Dost bude záležet na voličích. Frakce v Evropském parlamentu se formují po volbách. V ALDE si jistě uvědomují, že ANO bude bohatá nevěsta. Pokud zůstanou preference kolem 35 procent, tak se bavíme možná i o osmi mandátech. Proto si myslím, že ALDE možná trochu přimhouří oči, aby si mohlo nechat silného spojence ve vlastních řadách. Vzpomeňme, jak dlouho Evropská lidová strana (EPP) zavírala oči nad maďarskou stranou Fidesz. Bylo jim mnohými vytýkáno, že jsou až zaslepení. Ten precedens tady je. Nechci ale předjímat. Myslím, že ANO v řadě věcí je i k mému uspokojení liberální stranou. Navíc všechny další evropské frakce jsou obsazeny jinými českými stranami, což by mohlo komplikovat případný „přestup“.

Celý rozhovor s Věrou Jourovou vyjde na webu CNN Prima NEWS již v sobotu ráno. Místopředsedkyně Evropské komise se rozmluvila například o tom, jaké vlastnosti by měl mít nový český eurokomisař. Co Jourová považuje během svého působení v Komisi za největší úspěch? A v čem ji Brusel rozčiluje natolik, že křičí a je nepříjemná?

Tagy: