ANO se dál propadá. Babiše drtí Piráti a STAN, posílila i ČSSD

Volby by v dubnu vyhrála koalice Pirátů a STAN s 27,5 procenty hlasů. Hnutí ANO dále ztrácí na síle, skončilo by na druhém místě s 21 procenty. ČSSD naopak posílila na 6,5 procenta, a pronikla by tak do Poslanecké sněmovny. Vyplývá to z dubnového volební průzkumu agentury Median. Do preferencí se nepromítl poslední vývoj v kauze Vrbětice.

Hnutí ANO 2011 dále pokračuje v sestupném trendu. Z březnových 24,5 procent kleslo na aktuálních 21 procent. Koalice Pirátů a STAN si drží vedení, ale od minulého měsíce se její zisk (27,5 %) nezměnil. Koalice SPOLU, kterou tvoří ODS, KDU-ČSL a TOP 09, by získala 17 procent hlasů, zatímco březnový model ukazoval na zisk 17,5 procenta.

SPD Tomia Okamury mírně posílila z březnových deseti procent na 11,5 procenta, může tak těžit ze stále trvajících omezení zapříčiněných pandemií COVID-19. Komunisté si naopak pohoršili, v dubnu by je volilo šest procent respondentů proti březnovým 7,5 procenta.

Procenta povyskočila i sociálním demokratům, znovu se tak zvyšuje naděje na vstup do Poslanecké sněmovny. Do průzkumu se ale nepromítlo nejnovější dění v kauze Vrbětice a kauza zrušené cesty předsedy Jana Hamáčka do Ruska.

Přísaha Roberta Šlachty se z hlediska preferencí zařadila na úroveň Trikolóry a Zelených. Všechny tři strany se podle dubnového modelu pohybují okolo tří procent preferencí.

Dvě pětiny respondentů by volily v letošních parlamentních volbách stejnou stranu jako ve volbách 2017. Další pětina by raději volila jinou stranu. Každý desátý dotázaný by k volbám nešel.

Změnu volené strany oproti podzimu 2017 nejčastěji uvedli ti, kteří volili TOP 09 (36 procent z nich by nyní volilo jinou stranu) a ČSSD (34 procent). Naopak nejstálejší voliče má KSČM (71 procent z nich by nyní volilo stejně), KDU-ČSL (69 procent) a ODS (69 procent).

Agentura provedla průzkum v době od 1. dubna do 4. května mezi tisícovkou lidí starších 18 let.

Tagy: