Aplikace je stále dostupná. Americký soud dočasně zablokoval zákaz distribuce TikToku

TikTok v USA zřejmě brzy skončí (ilustrační snímek).

Americký soud dočasně zablokoval nařízení administrativy prezidenta Donalda Trumpa, které zakazuje společnostem Apple a Google nabízet ve Spojených státech ke stažení čínskou aplikaci pro sdílení krátkých videí TikTok. Informovala o tom agentura Reuters. Zákaz měl vstoupit v platnost v noci z neděle na pondělí.

Soud nicméně prozatím odmítl zablokovat další restrikce amerického ministerstva obchodu, které mají vstoupit v platnost 12. listopadu a které podle TikToku znemožní používání aplikace v USA.

Trump tažení proti TikToku zdůvodňuje obavami, že čínské vlastnictví firmy představuje riziko pro národní bezpečnost, protože čínská vláda tak podle něj může získávat informace o amerických občanech. Zachování aktivit aplikace TikTok v USA podmínil Trump jejich přesunem do amerických rukou.

Majitelem TikToku je čínská firma Bytedance. Ta před týdnem uzavřela předběžnou dohodu s americkými podniky Oracle a Walmart, která má umožnit pokračování provozu aplikace v USA. Nyní pokračují jednání, která mají stanovit podmínky dohody a rozptýlit pochybnosti ze strany Washingtonu a Pekingu, napsala agentura Reuters.

Právní zástupce TikToku při nedělním soudním slyšení označil zákaz nabídky aplikace ke stažení v USA za „iracionální". „Jaký dává smysl uvalit dnes v noci tento zákaz, když se vedou jednání, která jej mohou učinit zbytečným?“ prohlásil. Zákaz měl původně vstoupit v platnost již 20. září, americké ministerstvo obchodu jej však o týden odložilo, aby poskytlo na jednání více času.

Tagy:
zákaz Google aplikace Apple nařízení soud TikTok USA Donald Trump ByteDance Washington, D.C. vláda Čínské lidové republiky Wal-Mart Oracle Corporation