Teploty překročí 20° C. Velikonoce přinesou jaro, hrozí však bouřky i vichr, jak bude u vás?

Teploty se vyšplhají až na 20 stupňů

Počasí (26.3.2024 7:03)

Česko čeká příliv teplého vzduchu. Teploty se během týdne vyšplhají i přes 20 stupňů. Pocitovou teplotu ovlivní silné nárazy větru, hlavně na východě území, kde až do středečního večera platí výstraha proti silnému větru. Od čtvrtka se na většině území vyskytnou přeháňky. V sobotu by se ale mělo vyjasnit až na 23 stupňů, v neděli pak hrozí ojediněle i bouřky.

Česko zažilo nejchladnější ráno z celého týdne. Teploty klesly na 2 až -2 °C, ojediněle až na -5 °C. Rokytská slať naměřila i pod -15 °C. Na síti X to oznámil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Během úterý se bude na území Česka postupně dostávat teplejší vzduch od jihozápadu. Podle ČHMÚ díky tomu vystoupají maximální teploty na 12 až 16 stupňů Celsia.

ČTĚTE TAKÉ: Co vlastně je pocitová teplota a jak se určuje? Existuje pro ni složitý vzoreček

Pocitovou teplotu bude snižovat čerstvý jihovýchodní až jižní nárazový vítr do 70 km/h, na horách kolem 90 km/h. Nejsilnější nárazy budou na východě a severu. Právě pro východní část území platí od úterního rána výstraha kvůli silnému větru, a to až do středy večer, do 20. hodiny.

Výstraha proti silnému větru se konkrétně týká částí Středočeského, Jihočeského, Libereckého, Královéhradeckého, Pardubického, Vysočiny, Jihomoravského, Olomouckého, Zlínského a Moravskoslezského kraje. Podle ČHMÚ je třeba dbát zvýšené opatrnosti při pohybu venku a při řízení vozidel. Na horách omezit túry a nevydávat se zejména do hřebenových partií.

Takzvaná Škaredá středa letos nicméně nehrozí, spíše naopak. „Bude slunečno, většinou na obloze jasno nebo polojasno, na Moravě a ve Slezsku bude přechodně polojasno až zataženo. K večeru nás bude od západu ovlivňovat studená fronta, bude přibývat oblačnosti a musíme v Čechách počítat s přeháňkami, ojediněle s bouřkou. Teploty se ale budou držet vysoko, nejčastěji do 18 stupňů Celsia, v Čechách bychom měli naměřit až 20 stupňů,“ popsala ve vysílání CNN Prima NEWS meteoroložka ČHMÚ Iveta Kodádková.

Velikonoce na teplotní houpačce

Ve čtvrtek bude oblačno až zataženo, přechodně polojasno. Většinu území zasáhne déšť nebo přeháňky, odpoledne a večer budou místy srážky. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 12 až 16 °C.

Pátek meteorologové očekávají teplotně velmi podobný, ale s méně srážkami. Bude oblačno až polojasno a ojediněle přeháňky. Nejvyšší denní teploty se vyšplhají na 15 až 19 °C, na západě a severozápadě kolem 13 °C.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě silných dešťů místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Souhrn deště. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Během víkendu se značně oteplí. V sobotu bude skoro jasno až polojasno, zpočátku oblačno až zataženo. Nejvyšší denní teploty překročí 19 až 23 °C. V neděli bude většinou polojasno, ojediněle se vyskytnou místy přeháňky nebo déšť, ojediněle i bouřky. Nejvyšší denní teploty 17 až 22 °C, postupně 12 až 17 °C.

Prognózy na Velikonoční pondělí jsou zatím nejisté. „Měla by nás provázet studená fronta, po které by se mělo ochladit. Stále ale není jisté, zda tomu tak bude už v pondělí nebo až v úterý,“ popsala Kodádková. Zatím by mělo být oblačno až zataženo, přechodně polojasno. Většinu území zasáhne déšť nebo přeháňky, odpoledne a večer budou místy srážky. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat do 18 °C.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Podívejte se, kde si ještě zalyžujete. Horské resorty se chystají na Velikonoce

Tagy: