Architekti z Brna vymysleli speciální stolky, kterými chtějí zachránit restaurace

Architekti z Brna vymysleli speciální stolky.

Dostat se na stránky známých zahraničních webů by si přála většina českých architektů a designových studií. Jednomu brněnskému se to povedlo. Architekti se rozhodli zachránit restaurace v době pandemie koronaviru.

Díky projektu a architektonickému nápadu, který slouží k záchraně gastra a vytvoření bezpečných zón na stolování, se dva architekti z Brna dostali až do světového tisku. Václav Kocián a Petr Kadlec nadchli i Ameriku, konkrétně Washington.

„Když jsme to startovali, tak ty ambice nebyly takové a přemýšleli jsme, jak se do toho světa dostat, ale vůbec nás nenapadlo, že to budou přejímat média jako CNN. Píše se o nás ve Španělsku i Portugalsku, těch míst je spousta,“ řekl CNN Prima NEWS Petr Kadlec. „Mělo to sloužit k tomu, až bude rozvolňování – buď toto, nebo další – tak aby gastro podniky nemusely zavírat, abychom nastavili nějaká pravidla,“ doplnil ho Václav Kocián.

Roušky malým hrdinům

A čím tedy všechny nadchli? Město jim přišlo pusté a prázdné, vznikl tedy nápad na takzvané „koronastolky“, kde veřejnost může sedět venku společně a v bezpečné vzdálenosti. A do města se zase vrátí život.

„Materiál kov nám přišel ideální z hlediska dezinfikovatelnosti, z hlediska viruodolnosti, protože dezinfikovatelnost jsme brali jako velmi důležitou. Šlo také o to, aby se ta místa nemohla přesouvat,“ řekl Kocián. „Žlutá barva je perfektní, protože si jí lidi všimnou, protože je reflexní,“ dodal Kadlec. Stolečky se rozhodli ještě vylepšit, a tak dělají několik variant sezení a dokonce i tvarů tak, aby byly mobilní do různých míst a zapadly všude.

A to není jediný nápad související s koronavirem a karanténou. Architekti vymysleli i projekt pro děti „Roušky malým hrdinům“. „Dětem je někdy celkem složité nasadit roušku. Můj syn miluje lego a mně přišlo fajn ten náhubek, co lidi nemají rádi, nandat jejich hrdinům. A tím evokovat, že i pro ně je to důležité a stanou se hrdiny,“ vyprávěl Kocián.

Tagy: