Dokumenty u vody. Arenberger pronajímá vinohradské nemocnici „archiv“ v povodňové oblasti

Petr Arenberger

Arenberger na rozhoupané židli (zdroj: CNN Prima NEWS)

Žádný archív, ale historická spisovna. A ještě navíc v povodňové zóně s nejvyšším stupněm nebezpečí. Fakultní nemocnice Královské Vinohrady platila miliony korun za uložení svých dokumentů. Peníze inkasoval její šéf a současný ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) za pronájem vlastního statku na Mělnicku. U fakultních nemocnic v Česku je přitom využívání takových komerčních služeb výjimečné. Ministerstvo vnitra na místo posílá kontrolu, sám Arenberger problém nevidí.

„Ano, výzvu ke kontrole jsme dostali. Budeme se tím zabývat standardní cestou v řádu týdnů nebo měsíců,“ potvrdil pro CNN Prima NEWS v pondělí Milan Vojáček, vedoucí oddělení kontroly Národního archivu v Praze. Ten vinohradské nemocnici (FNKV) zajišťuje takzvanou předarchivní péči.

Jaký druh dokumentů se v soukromém objektu ministra zdravotnictví a toho času stále ředitele vinohradské nemocnice nachází, není známo. „Vzhledem k probíhající kontrole ministerstva financí nebudeme ve věci archivu až do jejího ukončení poskytovat žádné informace,“ reagovala na dotazy mluvčí nemocnice Tereza Romanová.

Strohé vyjádření naší redakci poskytl vedoucí oddělení krizového managementu, pod kterého tato služba spadá. „Máme historickou spisovnu. Ta sídlí v areálu FNKV. Plus máme i nějaké externí objekty, kde ukládáme archiválie,“ řekl CNN Prima NEWS Jiří Schattauer. Dodal, že historická spisovna je v Praze a že v obci Netřeba mají uskladněnou její část.

Jednu z budov areálu bývalého státního statku Arenberger nemocnici pronajal v roce 2013. Instituci vedl od října 2019, předtím v ní působil jako náměstek ředitele. V předchozích pěti letech podle informací webu Seznam Zprávy za pronájem nemocnici měsíčně účtoval 79,16 koruny za metr čtvereční. Nyní – od nástupu do ministerské funkce a po propuknutí skandálu s jeho majetkovými nesrovnalostmi – pronajímá svou budovu poblíž Prahy „za korunu“.

Etický problém ministr nemá

„Smlouvu se mnou uzavíral tehdejší ředitel. Bylo to z toho důvodu, že jsem pro nájem nabídl nejnižší cenu,“ prohlásil ministr. Podle něj nemocnice provedla dva audity. „Oba potvrdily, že se stále jedná o nejnižší cenovou nabídku,“ zmínil na tiskové konferenci.

Z právního hlediska je podle uznávaného kožního lékaře smlouva v pořádku. Prostor je podle něj kolaudován jako archiv a odpovídá daným předpisům. Kolaudace si podle něj vyžádala „nějaké investice, které nesl na svých bedrech“. „Nejedná se o etický problém, protože nemocnice z toho profituje víc než pronajímatel,“ zdůraznil ministr.

„Výběrové řízení jsme od FN Královské Vinohrady nezaznamenali. Delší dobu se snažíme s nemocnicí spolupracovat, naši službu skartace jsme nabízeli i zdarma. Podařilo se nám poskytnout službu pouze v roce 2015,“ řekl Vlastimil Balín, ředitel Reisswolf, významné komerční společnosti zabývající se skartací a archivací dat.

V České republice není zvykem, aby si fakultní nemocnice, disponující značným nemovitým majetkem, platily externí sklady pro uložení dokumentů. „Fakultní Thomayerova nemocnice využívá k archivaci jen své vlastní prostory,“ sdělil mluvčí Petr Sulek. Stejná odpověď přišla z Ostravy, Olomouce nebo Plzně. Vlastní úložnu má i pražská Ústřední vojenská nemocnice.

Drobnou výjimkou z oslovených velkých zařízení je Fakultní nemocnice Brno. „Spisové materiály musíme skladovat až čtyřicet let, po smrti pacienta deset let. Máme tři pracoviště, každé má svoji spisovnu – plus jsme si najali služby soukromé spisovny, kde platíme 15 Kč/m, tedy měsíčně za 136 metrů čtverečních asi 9 000 Kč. Firma byla vysoutěžena, obvykle se za tyto služby platí asi 18 korun včetně DPH,“ upřesnila mluvčí nemocnice Veronika Plachá.

Není archiv jako spisovna

V mediálním prostoru už několik dní dochází k pomýlení pojmů. „V České republice, pokud je mi známo, archiv podle zákona o archivnictví a spisové službě žádná nemocnice nemá. Mají spisovny, které podléhají metodicky svým správně příslušným archivům,“ uvedla vedoucí centrální spisovny FN Olomouc Lenka Štosová.

„U nás ve spisovně máme 13 až 15 tisíc metrů dokumentů v papírové formě. Pracuje nás tady šest. Taková spisovna nemůže být kdekoli a je celkem technicky náročné ji vybavit. Klimatické a stavebně technické podmínky stanovené zákonem například nařizují, aby doporučená relativní vlhkost byla u papíru maximálně 50 procent,“ vysvětluje. Spisovny musejí být zabezpečeny hlavně proti průniku vody; především se nesmí nacházet v rizikové povodňové nebo záplavové zóně.

Nejvyšší povodňové nebezpečí

A tady je další komplikace. Kolem zrekonstruovaného statku, jenž je veden jako „nemovitost určená k bydlení“, protéká potok Černávka. Navíc je tam v bezprostřední blízkosti vybudovaný rybník. Nemovitost podle povodňové mapy České asociace pojišťoven leží v nejrizikovější zóně stupně čtyři. Z hlediska pojišťoven je tak velmi obtížné, ne-li nemožné takovou nemovitost pojistit.

„Co se týká posledních povodní na Mělnicku, oblast, ve které se nachází pozemek pana ministra, v té době zasažena nebyla,“ sdělila webu CNN Prima NEWS mluvčí ministerstva zdravotnictví Jana Schillerová.

Jako problematické se rovněž jeví samotné posouzení výše požadované ceny. Neznáme délku ani výšku uskladněných materiálů. Komerční spisovny a sklady kalkulují částku za metr běžný (bm) nebo krychlový. Pro srovnání: Například Státní ústav pro kontrolu léčiv využívá služeb soukromé spisovny a platí měsíčně 19,24 Kč (včetně DPH) za běžný metr; jak vyplývá z registru smluv.

„Při částce 100 tisíc korun měsíčně jsme schopni uložit minimálně 13 000 běžných metrů dokumentů – 156 tisíc šanonů nebo 39 tisíc archivních krabic po čtyřech šanonech. Ukládáme i za cenu, kdy by toto množství mohlo být 16 500 metrů,“ vypočítává Vlastimil Balín z Reisswolfu.

Ministr Arenberger je přeborník v množství skandálů v přepočtu na jednotku času stráveného ve funkci.

Informace o tom, že Petr Arenberger pronajímá svou vlastní nemovitost nemocnici, kterou on sám roky řídí, jsou podle většiny opozičních stran důvodem k jeho rezignaci. „Ministr Arenberger je přeborník v množství skandálů v přepočtu na jednotku času stráveného ve funkci. Je jasné, že v jakékoli jiné vládě by dávno skončil,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS poslanec Martin Kupka (ODS).

Nad majetkovými poměry a příjmy uznávaného odborníka v oboru dermatovenerologie visí mnoho dalších otazníků. Věrohodné vysvětlení žádá po ministrovi zdravotnictví také předseda vlády Andrej Babiš (ANO). Šéfka státní kasy Alena Schillerová (za ANO) pověřila své podřízené, aby hospodaření vinohradské nemocnice prověřili.

Tagy: