Arménie vzdoruje Rusku? Premiér nepodepsal mírový dokument, Putin mrštil perem o stůl

Ruský prezident Vladimir Putin navštívil Arménii, kde měla jeho delegace společně s ostatními státy řešit dlouholetý spor o Náhorní Karabach. O tento region se Arménie pře s Ázerbájdžánem. V rámci summitu Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti (postsovětská obdoba NATO) se měl podepisovat dokument o závěru jednání. Jenže Jerevan se postavil proti.

Náhorní Karabach je enkláva v Ázerbájdžánu, kde žije většinové arménské obyvatelstvo. O region, který je de facto pod nadvládou Arménie, se Jerevan a Baku dlouhodobě, a často násilně, přetahují. Obě země spadají pod ruskou sféru zájmu a Moskva se snaží v oblasti uplatňovat svůj vliv. K Náhornímu Karabachu tak v minulosti například vyslala mírové složky.

Teď Putin navštívil Arménii, aby jednáním dopomohl ke konci napětí. Společně s ním se na místě sešli i ostatní členové Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti (ODKB), mezi které patří vedle Ruska také Arménie, Bělorusko, Kazachstán, Kyrgyzstán a Tádžikistán.

Vrcholem summitu mělo být společné podepsání návrhu deklarace, kterou se státy zavazují k řešení krize. Jenže jeden stát se rozhodl dokument nepodepsat – samotná Arménie. Premiér Nikol Pašinjan všechny u stolu překvapil, když návrh neratifikoval.

Obranná aliance nefunguje

Údajně to udělal proto, že dokument byl podle něj nejasně formulován a vytvářel prostor pro další potenciální agresi Ázerbájdžánu vůči Arménii. Mezi řádky tím Arménie vyslala kritiku směrem k Rusku s tím, že se nedokáže o svého spojence postarat. Jerevan tím zároveň rozporuje funkčnost celé obranné aliance.

„Absence jasného politického posouzení situace může nejen znamenat, že ODKB odmítá své spojenecké závazky, ale může být také Ázerbájdžánem interpretována jako zelená od ODKB k další agresi proti Arménii… V této podobě se vší úctou nejsem připraven tyto dokumenty podepsat,“ řekl arménský premiér.

Moment, kdy Pašinjan ostatním státníkům oznámil, že dokument nepodepíše, zachytily kamery. Reakce politiků byly rozličné. Běloruský prezident Alexandr Lukašenko například jen nevěřícně rozhazoval rukama.

To Vladimir Putin ve zjevném šoku odhodil psací pero na stůl. Ruský prezident se po diplomatickém fiasku s Pašinjanem osobně sešel. „Je téměř nemožné shodnout se na všech tématech, ale v zásadě byla práce velmi intenzivní a užitečná,“ sdělil po mítinku Putin.

Tagy: