Asistovaná sebevražda uprostřed přírody? Švýcaři schválili přenosnou smrtící kapsli

Švýcarské úřady schválily prototyp speciální kapsle, která má usnadnit provádění asistovaných sebevražd. Lidé, kteří už z určitých důvodů nechtějí žít, si budou moct vybrat, kde zemřou. Smrtící chemickou sloučeninu navíc nahradí zcela jiný způsob usmrcení.

Švýcarsko je jednou z mála světových zemí, kde je asistovaná sebevražda povolená. Loni ji tam absolvovalo okolo 1 300 lidí. Dosud se k usmrcení výhradně používala tekutá sloučenina pentobarbital sodný, po které pacient během několika minut usne, upadne to hlubokého kómatu a brzy poté zemře. Nyní ale Švýcarská lékařská rada (Swiss Medical Board), která posuzuje nové medicínské postupy a technologie, schválila novou možnost.

„Sebevražedná kapsle“ Sarco z 3D tiskárny umožňuje člověku, který se rozhodl skoncovat se životem, více možností. „Aktivuje se zevnitř. Může se umístit kamkoliv, kde chce člověk zemřít. Může to být například ve venkovním prostředí nebo v prostorách organizace pro asistovanou sebevraždu,“ uvedl pro web Swissinfo.ch Philip Nitschke, jehož australská společnost Exit International tyto „rakve“ produkuje.

Nitschke vysvětlil, že po aktivaci se kapsle do 30 vteřin zaplní dusíkem a množství kyslíku klesne na hladinu 1 až 21 procent. Osoba uvnitř se tak začne ztrácet orientaci, což může být doprovázeno i pocity euforie, pak ztratí vědomí. Smrt nastane během 5 až 10 minut v důsledku hypoxie a hypokapnie, tedy nedostatku kyslíku a oxidu uhličitého.

Podle Nitschkeho nestojí uvedení kapsle na švýcarský trh žádné právní překážky. „Existují zatím dva prototyp a třetí Sarco se momentálně tiskne v Nizozemsku. Když všechno půjde dobře, bude třetí stroj pro Švýcarsko připraven v roce 2022,“ uvedl.

Švýcarské zákony nepovolují eutanázii, tedy akt, kdy pacienta o život za jasně definovaných podmínek připraví jiná osoba, většinou zdravotník. Asistovaná sebevražda je ale v zemi helvétského kříže povolená už od roku 1942. Ale jen za podmínky, že asistenci při sebevraždě neprovádí někdo ze zištných důvodů. V takovém případě se jedná o trestný čin. České zákony momentálně neumožňují ani jednu z těchto možností. Umožněna je pouze tzv. pasivní eutanázie, tedy odpojení od přístrojů.

Tagy: