Stovky milionů odpadků poletují kosmem, říká astronaut. Zmínil dopad baterie na dům v USA

Různých úlomků částí družic a odpadků po astronautech jsou ve vesmíru miliony kusů. Podle bývalého amerického astronauta Terryho Virtse s přibývající lidskou aktivitou ve vesmíru bude přibývat i vesmírného odpadu. V rozhovoru pro americkou CNN rovněž popsal březnový případ, kdy vesmírné trosky zasáhly dům na Floridě.

Podle zjištění vědců z NASA, kteří několik týdnů zkoumali původ předmětu, jenž počátkem minulého měsíce prorazil střechu domu ve městě Naples na Floridě, měl nehodu na svědomí ulomený kus baterie z Mezinárodní vesmírné stanice, uvedl web NBC News. Virts v návaznosti na to pro americkou CNN konstatoval, že astronauti NASA nikdy neměli v popisu práce vyhazovat odpadky například z raketoplánů do okolního vesmíru.

ČTĚTE DÁLE: Vesmírný šrot zasáhl dům na Floridě. Trosky z kosmu těsně minuly mého syna, zuří otec

Větší nepotřebné komponenty se podle něj agentura zpravidla snaží dostat zpět na Zem, a to bezpečným způsobem pomocí přepravních modulů. „Pokud už něco ve vesmíru poletuje, spoléhá NASA na to, že trosky shoří v atmosféře,“ uvádí Virts. Březnový incident, kdy baterie zasáhla rodinný dům, vnímá jako velkou smůlu.

Kdo dělá ve vesmíru nepořádek

Poletující části mohou být nebezpečné i pro samotné astronauty, kteří podnikají výstupy do volného prostoru. Virts například připomíná situaci z roku 2015, kdy si čínská armáda pokusně odpálila vlastní satelit, který se právě nacházel na orbitu. Mezinárodní vesmírná stanice musí od té doby používat zvláštní manévr, jak se vyhnout zbytkům odpálené družice.

Číňané si v roce 2007 cvičně odstřelili i svůj nepoužívaný meteorologický satelit. Družice se v důsledku exploze rozpadla na více než tři tisíce kusů. Ty dosud pořád představují nebezpečí pro provoz na oběžné dráze, varoval časopis National Defense.

Dopad vesmírných trosek do zemské atmosféry může být i působivý zážitek, upozornil web Space.com. Na počátku dubna letošního roku se obyvatelé jižní Kalifornie podivovali nad zvláštními úkazy na nebi, které připomínaly ohnivé koule. Jednalo se o zbytky čínského vesmírného modulu Shenzhou 15, který Číňané vyslali na oběžnou dráhu v listopadu 2022.

„Bohužel nikdo nemá řešení, jak uklidit přes sto milionů kusů vesmírných odpadků,“ uvádí Virts. „Pokud někdo s takovým řešením přijde, bude z toho skvělý obchodní model,“ konstatuje bývalý armádní letec.

„Jediné, co můžeme v tuto chvíli dělat, je potenciálně nebezpečné části sledovat a vyhýbat se jim,“ uzavírá Virts.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Oprava Mezinárodní vesmírné stanice

Tagy: