Míří Česko od koruny k euru? Slováci si jednotnou měnu chválí, včetně Ficova Směru

Robert Fico v roce 2009 ustanovil euro jako slovenskou měnu.

Euro by mohlo rozhádat koalici. Jediná ODS nápad nepodporuje

Prezident Petr Pavel nedávno znovu rozvířil debaty o přijetí eura, když kvůli změně měny apeloval na vládu. Mělo by Česko euro přijmout? Sousední Slovensko jej má už od roku 2009 a vesměs si nestěžují. Pro euro je i premiér Robert Fico, který v daném roce společnou evropskou měnu na Slovensku zaváděl.

„Je načase, abychom po letech začali dělat konkrétní kroky, které nás k naplnění tohoto závazku dovedou. Přes nekončící diskuze o výhodách a nevýhodách eura pro zemi s otevřenou a exportní ekonomikou, ležící ve středu Evropy, je společná měna logickou budoucností,“ prohlásil Pavel ve svém prvním novoročním projevu ve funkci prezidenta.

ČTĚTE TAKÉ: „Bratrovražedný“ boj na Slovensku: Zrada a sexuální orientace, útočí na Pellegriniho kolega

Svým výrokem o euru rozpoutal na politické scéně vášnivou debatu, a to nejen mezi koalicí a opozicí, ale i přímo mezi stranami tvořícími vládu. Jasně pro euro se vymezuje hnutí STAN či Piráti, na druhé straně pomyslné barikády je většina občanských demokratů. Proti euru protestují také opoziční hnutí ANO a SPD.

Naši bývalí federální partneři ze Slovenska přitom euro již mají a to rovnou 15 let. V roce 2009 novou měnu hned první novoroční den vítal tehdejší, a zároveň i současný, premiér Robert Fico, který tehdy vybíral nové bankovky z automatu před médii se slovy, že je to „nepochybně dobrá měna“.

Slovenský postoj k euru se podle všeho nezměnil. „Přineslo nám to obrovské benefity. Kdybychom neměli euro, dopady krizí, například 2008, mohly být devastační,“ řekl v rozhovoru pro Deník místopředseda Ficovy strany Směr-SD a zároveň šéf slovenské diplomacie Juraj Blanár. Dodal, že Slovensko je díky euru „v exkluzivním klubu“.

Euro je na Slovensku jednou z mála věcí, na které se nejsilnější vládní strana shodne s opozicí. „Vstup do eurozóny nám přinesl větší stabilitu. Zároveň to pro Slovensko, jako relativně malý trh, znamenalo větší množství příležitostí. Pro investory jsme se stali o něco atraktivnějšími, u jiných států s eurem si půjčujeme s nižšími úroky a zahraniční obchod je jednodušší,“ komentoval pro CNN Prima NEWS poslanec a ekonomický expert Progresivního Slovenska Štefan Kišš s tím, že se zároveň nenaplnily hrozby, že dojde k masivnímu zdražování.

Podobně hovoří i slovenský expremiér a bývalý ministr financí Eduard Heger. „Přijetí eura považuji za mimořádně správný a efektivní krok, který výrazně pomohl naší ekonomice a zjednodušil obchodní operace, které realizujeme s dalšími zeměmi Evropy. Myslím, že přínos cítí i běžný občan. Je komfortní mít stejné menu se zeměmi, které běžně navštěvujeme,“ řekl CNN Prima NEWS Heger s tím, že díky euru si jsou Slováci s jinými státy „bližší“.

Dvořák jmenoval zmocněnce pro euro

Debatu o zavedení eura v Česku znovu rozjel prezident Petr Pavel během svého novoročního projevu.

Nejčerstvějším políčkem do tváře odpůrců eura připravilo právě hnutí STAN, konkrétně ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN), který v pondělí jmenoval svým zmocněncem pro vstup do evropského mechanismu směnných kurzů ERM II a přijetí eura ekonoma Petra Zahradníka. Zatímco na jedné straně má Dvořák podporu svého stranického lídra, který jej za to ocenil, u koaličních partnerů zastání nenachází.

„Nejsem si úplně jistá, že rozsah toho, co je v tomto volebním období nutné udělat ve vztahu k euru, by byl takový, že by to vyžadovalo samostatnou funkci,“ reagovala místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS Eva Decroix. Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka pro změnu uvedl, že Dvořák nejmenoval vládního zmocněnce, ale „pouze svého poradce“. „Tento krok byl bez jakékoliv komunikace v koalici. Jako lidovci tedy podporujeme dohadovací řízení, ale především hledání společného racionálního postupu na úrovni celé vlády,“ poznamenal Jurečka.

Kvůli jmenování Zahradníka si do vlády rýpl i opoziční zákonodárce Karel Havlíček (ANO). „Ministr pro EU se mu vysmívá, když navzdory stanovisku vlády zřídí zmocněnce pro euro,“ prohlásil Havlíček. Dodal, že kdyby byl premiér Petr Fiala (ODS) lídr, tak Dvořák „už nebyl na svém místě“. „Pokud nechce být (Fiala) směšný, musí razantně jednat,“ doplnil 1. místopředseda hnutí ANO.

Fialův kabinet v pondělí oznámil, že na žádost jedné z vládních stran svolal koaliční dohadovací řízení. Straničtí lídři mají jednat právě o postupu ministra Dvořáka.

Tagy: