Ať si zamete před vlastním prahem. Skopeček i Chcípl PES jdou zkontrolovat Maláčovou

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová se svým poradcem Matějem Stropnickým pokračují v kontrolách pracovních podmínek ve firmách. Inspekce se ale bude konat i v resortu Maláčové. Ve čtvrtek ráno se na ministerstvo práce chystají zástupci iniciativ Otevřeme Česko normálnímu životu a Chcípl PES a nezávisle na nich i poslanec ODS Jan Skopeček – lídr stranické kandidátky ve středních Čechách.

„Máme to koncipované tak, že paní ministryni předáme protokol z kontroly. Bude tam napsané, co se jí nepodařilo v souvislosti s programovým prohlášením vlády. Než bude kontrolovat jiné podnikatele, měla by si zamést před vlastním prahem. Nebude to tak, že budeme kontrolovat jednotlivé úředníky,“ řekl CNN Prima NEWS Skopeček.

Na ministerstvo se chystají i zástupci z iniciativy Otevřeme Česko normálnímu životu s podporou Chcípl PES. „Od 7:00 provedeme občanskou kontrolu pracovního prostředí a podmínek zaměstnanců ministerstva práce a sociálních věcí, které řídí ministryně Maláčová. Před tímto ministerstvem připravíme několikačlennou odbornou komisi, která bude provádět šetření u příchozích zaměstnanců,“ uvedli zástupci iniciativ na sociálních sítích.

Při kontrole se prý chtějí zaměřit na pracovní návyky, prostředí a dodržování podmínek zaměstnavatele vyplývajících ze zákona o státní službě a také na dodržování pracovní doby. „Dále nás bude zajímat rovnost podmínek, bossing a zejména sexuální obtěžování na pracovišti,“ stojí v příspěvku.

Skopeček se na kontrolu chystá nezávisle na zmíněných iniciativách. „Nevěděl jsem o tom a překvapilo mě to. Ale ta naše kontrola s tím nesouvisí. Nebudeme kontrolovat úředníky,“ dodal Skopeček.

„Jen ať přijdou. Skopečkovi vytisknu zákoník práce“

Maláčové kontrola nevadí, je připravena se o pracovních podmínkách, kolem kterých se debata točí, bavit. „Rádi je tu přivítáme a poučíme je, jak mají vypadat férové pracovní podmínky, a to i v gastro provozovnách. A panu Skopečkovi z ODS vytiskneme zákoník práce,“ reagovala ministryně pro CNN Prima NEWS v SMS zprávě.

Maláčová se Stropnickým spustili před volbami akci „Férová práce“. Jezdí po firmách a kontrolují například dodržování pracovní doby, přesčasy nebo nelegální zaměstnávání. Ministryně i její poradce Stropnický čelí kritice, že si jen dělají předvolební kampaň. Oba kandidují za ČSSD v Praze do Sněmovny.

Do Maláčové se pustila například senátorka Miroslava Němcová, Skopečkova stranická kolegyně. Minulý týden dokonce prosadila zařazení bodu na program jednání horní komory. Tázala se, zda je Maláčová „nějaký nadčlověk“, když může bez ohlášení „vtrhnout“ do firmy. Chtěla vědět, zda šlo o volební akci a co na kontrole dělal Stropnický.

Prověrky inspekce práce a cizinecké policie v některých velkých průmyslových podnicích a agenturách práce s názvem Férová práce ohlásilo ministerstvo práce a sociálních věcí začátkem července. Ministryně i Stropnický psali o úterní kontrole firmy v Krupce na svých facebookových profilech.

Jeden z vedoucích pracovníků firmy pak mluvil o chaotické prověrce „bez jakékoliv koordinace a rozmyslu“. „Co ovšem považuji za nejhorší, je zneužití k předvolební kampani paní Maláčovou a panem Stropnickým, což dokládají jejich příspěvky na sociálních sítích,“ uvedl.

Maláčová na Twitteru ke své přítomnosti při kontrole uvedla, že hned při jejím zahájení vedoucí kontroly vedení firmy informovala, že se toho ministryně zúčastní. „Nejsem žádný utajený šéf,“ napsala.

Tagy:
kampaň politika Jana Maláčová Středočeský kraj Jan Skopeček ODS ČSSD CNN Prima NEWS Matěj Stropnický zaměstnanci Česko Státní úřad inspekce práce Otevřeme Česko Chcípl PES ministerstvo práce a sociálních věcí Otevřeme Česko normálnímu životu Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky Zákoník práce