I v zimě se můžete vydat na výlet, ledotrysk v Karlově Studánce je raritou

Karlova Studánka je známým místem v srdci Jeseníků nejen proto, že se zde nachází léčivý minerální pramen a jsou zde význačné lázně. Přímo uprostřed lázeňského komplexu můžete, a to pouze v zimě, zhlédnout jedinečný přírodní úkaz. Ledotrysk vznikl úplnou náhodou a stal se vyhledávanou atrakcí.

Karlova Studánka

Že se v malebné obci Karlova Studánka v Jeseníkách nachází významný lázeňský komplex ví asi mnoho lidí. Obec samotnou najdeme v okrese Bruntál a nedaleko od ní můžeme navštívit nejvyšší vrchol Moravy a českého Slezska Praděd.

Léčivé účinky zdejšího pramenu objevil jistý měšťan, který si zdejší vodou omýval bolavé klouby. Tento způsob léčby se brzy pro jeho účinnost roznesl po celém okolí a voda byla podrobena vědeckému zkoumání. Byly v ní nalezeny velmi cenné minerály, které prospívají právě pohybovému aparátu. Roku 1785 pak došlo k založení lázní, když byly u pramenů postaveny dřevěné domky s velkými koupacími vanami. Nově vzniklá obec, založená Maxmiliánem Františkem byla pojmenována poněkud bizarně Hin und wieder, což v překladu znamená „tam a zase zpět“. První pacienti totiž museli do lázní docházet z nejbližších obcí, protože v místě nebyla možnost ubytování.

V roce 1780 byl objeven Maxmiliánův  pramen. Jeho objev rozpoutal rozsáhlou stavební činnost. V roce 1802 byl objeven další pramen, který byl pojmenován po arcivévodovi Karlu Ludvíkovi jako Karlův. Lázně se postupně velmi rychle rozrůstaly a do Karlovy Studánky přijíždělo stále více pacientů. Přispěl k tomu také objev Antonínova pramene roku 1812. Lázně byly natolik proslulé, že se zdejší kyselka plnila do lahví a rozesílala do okolí. Návštěva Karlovy Studánky pro vás může být nejen příjemným zpestřením, ale také návodem na stavbu svých vlastních lázní.

Ledotrysk

Kromě lázeňského komplexu se ale Karlova Studánka stala zcela nečekaně zajímavou a vyhledávanou atrakcí ještě z jiného důvodu. Zimní ledovou homoli má na svědomí docela obyčejný vodotrysk, který po většinu roku nenápadně stříká v jezírku v centru nedaleko obecního úřadu. Před lety totiž jeden údržbář zapomněl na zimu zavřít přívod vody a jedinečná atrakce byla na světě. V noci je podívaná ještě barevnější, protože ledovou homoli osvětlují barevné reflektory.

Pracovníci lázní s vytvářením přírodní skulptury pomáhají. Upravují množství i sílu proudící vody. Když mrzne, musí voda stříkat víc, když taje, zastaví ji. Když začne tát a pád monolitu by mohl být nebezpečný, zabezpečuje se řetězy. Zbytky obřího rampouchu roztávají v jezírku ještě dlouho po nástupu jara. Možná bude pro vás ledotrysk inspirací, jak se vyhnout možné podobné katastrofě doma.

Další zajímavosti

U hotelu Hubertus, kde brzy bude hotová replika či nový objekt najdeme umělý vodopád. Pavilon lázeňského domu Libuše s jídelnou stojí asi dvě minuty chůze pěšky od hotelu Slezský dům v městečku. Před budovou je jedno z parkovišť. V budově Libuše se nachází stravování pro všechny klienty ubytované v lázeňských budovách. Nabízí se možnost výběru z pěti druhů pokrmů - snídaní, obědů i večeří. Oběd obsahuje polévku, hlavní jídlo, zákusek nebo ovoce. V horských lázních naberete druhý dech, ať už při zážitkovém či léčebném nebo víkendovém relaxačním pobytu, dovolené či trávení posledního dne v roce - Silvestra. Možná se vám bude následně lázeňská péče po bujarém Silvestru náramně hodit.

Slavná dominanta Slezského domu se proslavila nejen jako vyhlášená lázeňská budova se zajímavou architekturou, ale zahrála si dokonce v několika filmech. Z nich můžeme jmenovat komedii století S tebou mně baví svět, kdy herec Pavel Nový coby Pepa Bednář vyskakoval z balkonu zmíněného domu, když byl na záletech za svou vlastní manželkou.

Galerii Zahrada je umístěna v bývalém lázeňském skleníku neboli oranžerii. Je jedním z památkově chráněných objektů. Empírová stavba je datována rokem 1897 a dlouho sloužila k přezimování exotických druhů rostlin, které v teplejším období zdobily lázeňské exteriéry. Skleník naneštěstí v nedávných dobách značně utrpěl nedostatkem péče, naštěstí od roku 2012 noví majitelé objektu po rekonstrukci v objektu otevřeli jak malou kavárnu, tak i prodejní galerii umění. V hlavní letní sezoně je galerie a kavárna otevřena denně, jindy o víkendech.

Děd Praděd

Praděd je 1491 m vysoká hora v části Hrubého Jeseníku a nejvyšší vrchol tohoto pohoří. Je zde nejdrsnější podnebí, průměrná roční teplota nepřevyšuje 1 °C. Staří Slované říkali hoře Stará vatra.  Až v 19. století získala po Pradědovi, legendárním ochránci Jeseníků, jméno Altvater, což byl základ pro české jméno Praděd. Na vrcholu původně stála kamenná rozhledna, vysoká 32,5 m, postavená v letech 1903-1912.  Po druhé světové válce chátrala a zřítila se. Od 60. let minulého století se praděd pyšní novou dominantou, a sice televizním vysílačem s původní výškou 162 metrů. V druhém patře vysílače se nachází prosklená rozhledna, která je přístupná výtahem.

Rozhled nám poskytne z výšky 73 metrů od paty věže. Na vrcholku Pradědu rovněž nalezneme restauraci, která je nejvýše položenou restaurací v České republice. Hosté si mohou vybrat z nabídky krajových specialit, zabíjačkových nebo zvěřinových menu. Pokud chcete ochutnat místní pivo, je tu samozřejmě v nabídce světlý nebo tmavý Praděd.

V roce 1955 byla na Pradědu vyhlášena národní přírodní rezervace. Nachází se v I. zóně Chráněné krajinné oblasti Jeseníky.

Tagy:
zima tip na výlet výlet lázně galerie výlety po Česku Slezsko Morava Jeseníky Pavel Nový silvestr ledostrysk Karlova Studánka Druhá světová válka Karlova Studánka Praděd