Auf Wiedersehen, Seb! Jak Vettel vyhladil tábor kritiků a stal se miláčkem fanoušků

Po nedělní Grand Prix formule 1 v Abú Dhabí zřejmě milionům fanoušků něco spadlo do oka. Nebo krájeli cibuli. Neloučila se pouze sezona 2023. Minimálně na nějakou dobu šlo o poslední závod pro oblíbeného smíška Daniela Ricciarda i syna Michaela Schumachera Micka. Ale především to byla definitivní tečka ikony, která jeden čas dominovala královně motorsportu. Sebastiana Vettela si však celý svět zamiloval až v době, kdy byly jeho triumfy minulostí.

Na cílové rovince v Abú Dhabí roztočil tmavě zelený monopost Aston Martin. Zpod jeho pneumatik se valil hustý dým. Stylovými „donuty“ se Sebastian Vettel rozloučil s kariérou ve formuli 1, která trvala dlouhých 15 let.

I když za desáté místo při rozlučce bral jediný bod – přičemž to se rovnalo zisku z debutu mezi elitou v roce 2007 –, byl vyhlášen nejlepším jezdcem dne. Symbolická poklona ze strany hlasujících fanoušků velkému šampionovi.

Za bouřivého potlesku naposledy vyskočil z kokpitu a po chvíli zamířil na rozhovor k Jensonu Buttonovi, svému bývalému soupeři. Mluvil o tom, že poslední dva roky se ze sportovního hlediska příliš nepovedly. Ale že si uvědomil spoustu dalších věcí a těšil se z jiných záležitostí než jen z kroužení po okruzích v obrovské rychlosti. A také, že se naplno snažil využít vlivu, který piloti F1 mají. A že by byl rád, aby se tím ostatní trochu inspirovali.

Právě zhruba v posledních dvou letech, o nichž mluvil, přistupoval k roli idola naprosto příkladně. Předchozí ročníky v nejpopulárnějším seriálu motorsportu byly především o jeho jezdeckém umu.

Ten na nejprestižnější scéně naplno ukázal 14. září 2008, kdy coby jezdec Toro Rosso – farmářského týmu Red Bullu – triumfoval v italském chrámu rychlosti zvaném Monza. V té době bylo Vettelovi 21 let, dva měsíce a 11 dní, čímž se stal nejmladším vítězem Grand Prix v historii. Toto prvenství bylo považováno za zázrak. Jinak už tomu bylo v dalších letech po povýšení do Red Bullu.

Právě na trati ve Spojených arabských emirátech, kde se nyní loučil, ke konci roku 2010 slavil premiérový titul mistra světa. „Du bist Weltmeister!“ slyšel ve sluchátku od svého závodního inženýra po chvíli, co v cíli trnul, jak dojeli závodníci za ním. Hned poté se Vettel rozplakal.

Králem formule 1 se stal i v letech 2011, 2012 a 2013. Když byl korunován naposledy, prohlásil ke svému týmu: „Nemám slov. Musíme si tyto dny pamatovat. Protože není záruka, že budou trvat věčně.“

Právě v nejúspěšnější fázi svého působení v F1 ale neseděl každému. Jak to bývá, velká dominance nudí, do toho často rodák z německého Heppenheimu počastoval konkurenty nadávkami, občas působil až příliš namistrovaně. Tábor odpůrců byl v jednu chvíli celkem početný. Ale nyní? „Hejtři“ vymřeli.

Z ne vždy sympatického stroje na vítězství se začal klubat miláček fanoušků i kolegů. Při pětileté štaci ve Ferrari občas Vettel emočně „vybouchl“, ale jelikož už nebyl hegemonem, dokázal mu to leckdo odpustit. A přál mu, aby i v nových barvách dokázal být světovým šampionem. Nepovedlo se mu to. A po podpisu smlouvy s Aston Martinem ani neměl šanci.

Starostlivý oblíbenec

Jak ubývalo vítězství, čím dál tím častěji vynikaly jeho lidské kvality. Stal se jakýmsi starostlivým otcem ostatních jezdců. Jeho nástupce v Red Bullu Max Verstappen si před pár dny vybavil okamžik z minulé sezony, na který prý do konce života nezapomene.

Po kolizi s Lewisem Hamiltonem při Velké ceně Velké Británie Verstappen tvrdě narazil do bariéry. Všichni se strachovali, Nizozemec zamířil do nemocnice. Jako zázrakem vyvázl bez zranění. „Když jsem se vrátil z nemocnice na okruh, abych si v obytném autě vyzvednul všechny věci, čekal tam na mě. Vystoupil jsem z auta a Sebastian mi řekl: ‚Ahoj, Maxi. Jak se máš? Jsi v pořádku?‘“

Plusové body získával v poslední době také tím, jak upozorňoval na problémy s rasismem nebo životním prostředím. Podporoval LGBTQ+ komunitu. Nebo když Rusko 24. února zaútočilo na Ukrajinu, ještě ten den Vettel prohlásil, že jestli ruskému Soči zůstane Grand Prix, závodit tam nebude. Až pak se vedení seriálu rozhodlo, že ruskou štaci z kalendáře vyškrtne.

Srdce minimálně některých saúdskoarabských dam si získal tím, že pro ně před kontroverzní velkou cenou v arabské zemi uspořádal čistě ženský závod v motokárách. Chtěl tím ve státě na Blízkém východě podpořit rovnost pohlaví, ke které je tam daleko.

Podobných skutků bylo více a zkrátka šířil dobro na všechny strany. Změnil image povahově, ale i doslova. Tento ročník dokončoval s nezvykle dlouhými vlasy, které sváděly k dojmu, že jde o vyslance hnutí hippies šířícího lásku, mír a přátelství.

Odměnou za vyznávání dobra – a samozřejmě také za všechno, co ve své kariéře dokázal – mu byl dárek, který zorganizoval Lewis Hamilton. Všichni současní piloti F1 zašli v Abú Dhabí na večeři, aby tím Vettelovi vyjádřili respekt. Večer před závodem se pak přímo na trati konal na počest oblíbeného závodníka běh za účasti jezdců, fotografů, novinářů, týmových inženýrů a dalších lidí, kteří se motají kolem královny motorsportu.

Nedělní oficiální derniéra započala tím, že kolegové dojatému loučícímu se muži udělali uličku slávy. Pak všichni usedli do svých vozů, jednoznačný vládce Verstappen si po 58 kolech dojel už pro 15. vítězství sezony, ale pozornost byla spíše upřena k dění za ním. Především k desáté pozici.

Fanoušci by si přáli, aby 35letý Vettel neřekl formuli 1 definitivní sbohem. V budoucnu by si ho dokázali představit třeba v roli ředitele závodů. Ale zatím: „Auf Wiedersehen, Seb!“

Tagy: