Způsobil jste genocidu, řvala senátorka na Karla III. Chtěla vrátit „ukradenou“ půdu a životy

V australském parlamentu došlo k dramatické konfrontaci. Nezávislá senátorka Lidia Thorpeová, zastupující práva domorodých obyvatel, narušila projev britského krále Karla III. – obvinila ho z „genocidy“ domorodých národů Austrálie a požadovala vrácení ukradené půdy, informoval web Sky News.

Thorpeová, která je potomkem původních obyvatel, přistoupila v tradičním oděvu k pódiu, na kterém byl Karel III., a začala křičet: „Tohle není vaše země. Nejste můj král.“ Podle webu Sky News šlo o silný protest proti nadvládě britské koruny nad domorodými obyvateli Austrálie.

ČTĚTE TAKÉ: Devítiletá princezna Charlotte odhalila své vysněné povolání. Chce navázat na své příbuzné

„Dejte nám zpátky naši zemi. Dejte nám to, co jste ukradli! Naše kosti, naše lebky, naše děti, náš lid,“ pokračovala senátorka ve výčitkách. Odkazovala tak na vyvlastnění půdy původním obyvatelům Austrálie a dopady kolonizace.

Král Karel III. na ni nereagoval a Thorpeová byla ochrankou vyvedena ze sálu. Když odcházela z haly, bylo podle deníku The Guardian slyšet, jak říká: „Do pr*ele s kolonií.“

Incident se odehrál v kontextu debaty o roli britské monarchie. Už během královy návštěvy kostela někteří demonstranti mávali transparenty, na kterých stálo: „Impérium postavené na genocidě“ a „Dekolonizace“.

Znovu tak vyvstala otázka, zda by země měla zůstat konstituční monarchií v rámci britského Společenství. Oficiální hlavou státu je sice Karel III., prakticky ale do tamního politického života nezasahuje. Na ostrově ho zastupuje generální guvernérka. Buckinghamský palác nedávno uvedl, že rozhodnutí, zda Austrálie zůstane konstituční monarchií, nebo se stane republikou, závisí na australském lidu.

Kdo je Lidia Thorpeová?

Thorpeová je australská politička a výrazná postava v boji za práva původních obyvatel a za „černou suverenitu“. Její politická kariéra je silně spojena s tématy týkajícími se původních obyvatel Austrálie a jejich historických křivd způsobených kolonizací.

Thorpeová bývala členkou Strany zelených a první domorodou ženou zvolenou do parlamentu státu Victoria. Dlouhodobě kritizuje monarchii a vyzývá k tomu, aby Austrálie přehodnotila svou závislost na britské koruně. K jejímu protestu došlo krátce po neúspěšném referendu o vytvoření „Hlasu“ v parlamentu, což by bylo poradní těleso pro domorodé obyvatele Austrálie​.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Trump v reakci na Harrisovou smažil hranolky. Souboj o Bílý dům se přemístil do McDonald's

Tagy:
původní obyvatelé Velká Británie genocida kolonizace Commonwealth monarchie Karel III. Camilla, královna-manželka Austrálie královská rodina Lidia Thorpeová